Nijlpaard

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nijlpaard en leeuw door Johan Polet, 1925

 

 

In het begin van de 20e eeuw werden in Amsterdam veel bruggen gebouwd en verbouwd, het toenemende verkeer maakte brede vlakke bruggen noodzakelijk. Vaak werd sculptuur aangebracht typerend voor de Amsterdamse School. Voor meer dan twintig bruggen heeft Hildo Krop het beeldhouwwerk voor zijn rekening genomen waaronder de decoratie voor de drie in de Leidsestraat. Voor de brug bij het Leidseplein tekende Johan Polet voor het beeldhouwwerk.

 

Piet Kramer was de architect van de brug. De NRC schreef in een artikel van 24 februari 1995 met de titel ‘Weg met de soberheid uit angst; de dartelende architectuur van Piet Kramer’:

 

Een van zijn opvallendste scheppingen, die nu als een parel van de binnenstad wordt beschouwd, was de brug over de Singelgracht (de afsluiting van de zeventiende-eeuwse stadsuitleg) bij het Leidseplein in Amsterdam, waarin hij baksteen, natuursteen en sculpturen van fantasiebeesten verwerkte. De kritiek was op z'n zachtst gezegd gemengd: 'talentvolle tentoonstellingsarchitectuur', 'rücksichtlos modern'. Smalend schreef het Bouwkundig Weekblad over hem: “Iedere nieuwe brug is weer een nieuwe fantasie (of gril?) Hij dartelt, hij juicht, hij smeekt, hij stuiptrekt.”

 

 

Nijlpaardenbrug

 

Als versiering zijn aan de brug dierenkoppen aangebracht waarin met enige fantasie twee leeuwen- en twee nijlpaardenkoppen te herkennen zijn. De brug werd ooit denigrerend vergeleken met de ‘entree tot een nijlpaardenhuis’, vandaar de bijnaam Nijlpaardenbrug.

 

 

 

 

 

 

 

                                                             Uit de Sumatra Post, 12 januari 1926

 

 


 

Johan Polet (1894-1971)

 

Wikipedia

 

Van Polet staan twee andere beelden in Amsterdam: op het Enkhuizerplein in Noord het beeld ‘de Scheepstimmerman’ en op het Nassauplein in Westerpark het standbeeld van Domela Nieuwenhuis. In een kenschets uit 1923 van Han Wezelaar wordt Polet aangeduid als een modernistisch beeldhouwer.

 

 

 

 

 

 

 


 

Leidseplein, brug over de Singelgracht: ‘Nijlpaardenbrug’ of ‘Leidsebrug’

 

Foto: juni 2006 en juli 2010

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Centrum

 

Buitenbeelden in Amsterdam:  Flora & Fauna in beeld