Oudemanhuispoort

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oudemanhuispoort door Antonie Ziesenis, 1786

 

 

Doorgang

 

In 1601 werd het ‘Oudemannen en –vrouwenhuis gebouwd, en tussen 1754 en 1757 verbouwd. De huidige gevels dateren uit die tijd. Er kwam een onderdoorgang tussen de Oudezijds Achterburgwal en de Kloveniersburgwal die werd afgesloten met poortjes. Sinds 1757 werden er in de 18 ruime overwelfde bogen "winkelkassen" verhuurd, vooral aan verkopers van goud en zilver, maar ook al van boeken. Vanaf 1876 komt de doorgang uit bij het hoofdgebouw van de Universiteit van Amsterdam.

 

 

 

                             

 

 

 

 

 

 

 

 

Ouderdom, mildheid en armoede

 

De poort aan de Oudezijds Achterburgwal stamt uit 1754 en de gebeitelde bril verwijst naar de ouderdom (maker onbekend). De poort aan de Kloveniersburgwal werd ruim dertig jaar later gebouwd en toont een vrouw met de attributen van overvloed (hoorn van overvloed), wijsheid (boek) en verlichting (olielamp). Ze personifiseert ‘mildheid’. De oude man en vrouw aan weerszijden verbeelden de ouderdom en armoede.

 

 

 

                                    

 

 

 

 


 

Antonie Ziesenis (1731-1801)

 

Ziesenis kwam uit Hamburg en vestigde zich rond 1759 in Amsterdam. Hij werd in 1770 benoemd tot stadsbeeldhouwer en maakte beeldhouwwerk voor o.a. de Muiderpoort en het Maagdenhuis.

 

 

 

                       

 

                                                                       H.P. Schouten, 1772

 

 

 


 

Kloveniersburgwal

 

Foto’s: januari 2007

 

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Centrum