Prins Hendrik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prins Hendrik  door Franz Stracké, 1885.

 

 

Dankbaar Amsterdam

 

Enkele jaren na de dood van Prins Hendrik (1820-1879) ontstond het voornemen hem te eren met een standbeeld. Er werd een comité opgericht om een passend gedenkteken te realiseren. Als passende plek had het comité het plantsoen aan de Prins Hendrikkade tussen het Damrak en de Martelaarsgracht gedacht want “daar zullen de stoomschepen der Maatschappij Nederland harer stichter gedurig het vlaggesaluut toewuiven”. Dat meldde een circulaire die verspreid werd in Amsterdam want er moest geld ingezameld worden. De benodigde pecunia werden met enige moeite bijeen gebracht, maar uiteindelijk kon het beeld van ‘het dankbaar Amsterdam’ op de verjaardag van de prins, 13 juni, in 1885 onthuld worden.

 

 

 

                    

 

                               naar een tekening van Johan Braakensiek uit 1885

 

 

Koppensnellershulde

 

De Schuitemakers Purmerender Courant van 13 januari 1886 neemt een bericht over uit het Rotterdams Nieuwsblad:

 

- ’t Is een slechte tijd ! zegt het Rott. Nbld. Ook standbeelden beginnen zelfs duur te worden. Sedert men te Amsterdam met het beeld van Prins Hendrik gezien heeft, dat men ’t best met een buste af kan, is men echter weer uit den nood. Ook voor Sarphati zal een buste op een pilaar worden opgericht. Nog een beetje geduld en deze “Koppensnellershulde” maakt plaats voor…. het tentoonstellen van een photographisch portret op een staak!

 

 

 

 

 

 

Het beeld stond in het plantsoen bij het Victoriahotel dat gebouwd werd in 1890 en voor het hoofdkantoor van de Koninklijke Hollandsche Lloyd gebouwd in 1921.

 

Hendrik keek uit over het water, maar na de bouw van het Centraal Station in 1889 was de relatie met het water weg.

Binnen het plantsoen is het nog van plaats veranderd vanwege wijzigingen in het wegpatroon, maar het beeld kwam er niet meer goed tot zijn recht.

 

Na reiniging is de buste in 1979 verplaatst naar de huidige plek voor het Scheepvaartgebouw, de prins keek opnieuw uit over de haven. Maar inmiddels is zijn uitzicht nu een parkeerplaats.

 

 

 

links: op de achtergrond het gebouw van de Koninklijke Hollandsche Lloyd

 

 

 

                       

 

 

De Zeevaarder

 

Prins Hendrik der Nederlanden (1820-1879) was zoon van Willen II en Anna Paulona en broer van Willem III. Hij maakte carrière bij de marine waar hij het, enkele dagen voor zijn dood, tot admiraal bracht. Hendrik was bevorderaar van de Nederlandse scheepvaart, vandaar zijn bijnaam ‘Hendrik de Zeevaarder’.

 

 

De eerste

 

De eerste Hendrik de Zeevaarder was een Portugees die leefde van 1394 tot 1460. Hij was de derde zoon van koning Johan I van Portugal en zijn vrouw Philippa van Lancaster. Zijn naam dankt hij niet aan zijn zeemanschap of reislust, maar hij was de initiator en financier van een groot aantal reizen die de aanzet gaven tot de opbouw van het Portugese wereldrijk.

 

 

 

                 

 

 

 


 

Frans Stracké (1820-1898)

 

De beeldhouwer Frans (of Franz) Stracké werd geboren in Dorsten (Westfalen). Samen met zijn broer Johan Theodor kreeg hij een artistieke opleiding van zijn vader, de kunstschilder Ignatius Johannes Stracké.

 

Vanaf 1842 woonde Frans in Arnhem. Een van zijn belangrijkste opdrachtgevers was prins Hendrik van Oranje. Van 1868 tot 1889 was Stracké als docent beeldhouwkunst verbonden aan de Academie voor Schone Kunsten in Amsterdam.

 

Wikipedia

 

                        

 

 

 

 


 

Prins Hendrikkade, Amsterdam Centrum

 

Foto’s: februari 2006 en april 2010

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Centrum

 

Monumenten in Amsterdam: Portretten