Goedkoop

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daniël Goedkoop door Carel Kneulman, 1944

 

 

De naald van Goedkoop

 

Daniel Goedkoop Jr. (1850-1929) was eigenaar van de werf Kromhout toen hij in 1894 benaderd werd de leiding op zich te nemen van een nieuw op te richten scheepswerf, de NSM: Nederlandsche Scheepsbouw Maatschappij, later de NDSM: Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij. Na enige aarzeling maakte Goedkoop de overstap. De werf heeft tot 1984 bestaan, Voor de geschiedenis zie www.ndsm-werfmuseum.nl

 

Bij het 50 jarig bestaan van de scheepsbouwwerf in 1944 is door het personeel een gedenknaald aangeboden met het portret van de eerste directeur: ‘De naald van Goedkoop’. Het verbaast dat het brons in dat oorlogsjaar nog voorhanden was.  Het monument heeft tot het faillissement  voor het oude directiekantoor op werf Oost gestaan. In 1987 is het geplaatst op een leeg terrein tegenover de werf, maar inmiddels is de bebouwing opgerukt en staat (inmiddels stond) de gedenknaald onder tussen bomen en een prefab-gebouw. 

 

 

 

 

 

Terug naar de werf

 

In 2006 is er initiatief genomen om de gedenknaald terug te plaatsen op het terrein van de voormalige werf maar huidige gebruikers van het NDSM-terrein voelden er niet voor. Er zijn steunbetuigingen pro verzameld en het stadsdeelbestuur heeft in 2008 besloten het monument te verplaatsen, maar zomer 2011 staat Goedkoop nog steeds op zijn plek. Het monument is inmiddels schoongemaakt. In eerdere jaren was het zandsteen bijna zwart, de plaquette groen.

 

Kort nadat bovenstaande geschreven is, mailt Ruud van der Sluis, de voortrekker. Hij schrijft: “De ‘naald van Goedkoop’ is inmiddels verplaatst en staat weer op de NDSM werf. Na twee jaar overtuigen van het Stadsdeel en vele anderen is het me gelukt om het weer terug te krijgen waar het hoort. Op 9 september van dit jaar [2011] zal de naald opnieuw onthuld worden.” en “De volgende stap is het terugplaatsen van de lamp maar tot op heden ontbreken goede afbeeldingen.”

 

Mocht een lezer van deze site een goede afbeelding hebben, neem dan aub contact op via bovenvermelde site.

 

Een overzicht over de plaatsingsgeschiedenis staat in deze (gedeeltelijke) Nieuwsbrief van de Stichting NDSM-herleeft.

Foto uit de betreffende Nieuwsbrief:

 

 

 

 

                                                                                                                     Onthulling op 26 augustus 1944

 

 

 

 

 

 

 


 

Carel Kneulman (1915-2008)

 

De beeldhouwers Piet Esser, Cor Hund en Carel Kneulman behoren tot de generatie van 1915 en komen voort uit de School van Bronner. Prof. Jan Bronner doceerde van 1914 tot 1947 aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam.

 

Geďnspireerd door de naoorlogse beeldhouwtentoonstellingen in onder andere Sonsbeek, zocht Kneulman naar nieuwe vormen. Anders dan veel van zijn tijdgenoten wilde Kneulman nooit kiezen voor figuratie of abstractie, het voornaamste strijdpunt in die tijd.

 

Kneulman was jarenlang docent aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en schreef daarnaast gedichten. Hij was erg betrokken bij de sociale belangen van kunstenaars en zette zich daar actief voor in.

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 


 

Stenendokweg, Amsterdam-N

 

Foto’s: juni 2011

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Noord