de Olympische groet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De olympische groet door Gerarda Rueb, 1928

 

 

 

                                

 

 

 

 

Monument baron Van Tuyll van Serooskerken

 

Het beeld is een eerbetoon aan ‘De Baron’ of ‘De Sportvader’, baron F.C.W.H. van Tuyll van Serooskerken (1851-1924). De baron was de eerste voorzitter van het Nederlands Olympisch Comité en het eerste Nederlandse IOC-lid. Hij haalde de Olympische Spelen naar Amsterdam, maar zou dat niet meer meemaken door zijn onverwachte dood in 1924.

 

Het monument is vandaag de dag omstreden door de vermeende Hitler-groet. Tot en met de Spelen van 1936 in Berlijn werd tijdens de openingsceremonie traditioneel de olympische groet gebracht die bestond uit het strekken van de rechterarm. Na de Tweede Wereldoorlog werd dat veranderd, het begroetingsgebaar had door de nazi’s een sterk negatieve betekenis gekregen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Kranslegging in 1928

 

 

 

 

                                      

 

 

Bovenstaand het begin van het verslag van de onthulling in ‘Het Vaderland’ van 18 mei 1928. Het vervolgt:

 

Het plein bood een vroolijken aanblik en vele duizenden hadden zich verzameld om zoo mogelijk getuige te zijn van deze plechtigheid. Op een afgezette gedeelte, waar de onthulling plaats vond had zich een aantal autoriteiten en bekende sportfiguten verzameld om bij de onthulling tegenwoordig te zijn. (…)

 

Hier nam de voorzitter van N.O.C., baron Schimmelpenninck van der Oye het woord tot het uitspreken van de nagedachtenis van baron Tuyll van Serooskerken. Voor wij, aldus de spreker, voor de eerste maal het Olympisch Stadion betreden, willen wij een oogenblik verwijlen bij de nagedachtenis van den stichter van het N.O.C. om hem een eenvoudige hulde te brengen. Baron Tuyll van Serooskerken is het geweest, die feitelijk den stoot heeft gegeven, waardoor thans de spelen in ons land worden gehouden. Lang voordat in 1912 het N.O.C. werd opgericht, heeft Baron van Tuyll van Serooskerken al zijn krachten ingespannen om de lichaamsvaardigheid van de Nederlandsche bevolking te bevorderen.

 

Hij verzocht tenslotte Z.K.H. den Prins het monument te willen onthullen. Prins Hendrik gaf aan deze uitnoodiging gaarne gevolg en onthulde het monument, voorstellende een in brons uitgevoerde athleet, geplaatst op een gemetseld baksteenen voetstuk, waarachter een plaquette was aangebracht, vermeldende den naam van den stichter van het N.O.C.

 

Baron schimmelpenninck dankte daarop den Prins, die eere-voorzitter van het N.O.C. is, voor zijn welwillendheid, het monument te willen onthullen en legde namens het N.O.C. een krans bij het monument ter nagedachtenis aan Baron van Tuyll van Serooskerken. De autoriteiten begaven zich vervolgens binnen de hekken van het nieuwe Olympisch Stadion, om daar hun plaatsen op de eere-tribune in te nemen, ter bijwoning van den eersten wedstrijd in het nieuwe stadion.

 

 

 

                                            

 

                                                            1937

 

 

 

                            

 

 

 

 


 

Gerarda (Gra) Rueb (1885-1972)

 

Gra Rueb was een van de eerste vrouwelijke beeldhouwers in Nederland. Ze werd soms bevreemd bekeken, want dat hakken, snijden en kerven was toch veel te zwaar werk voor een vrouw? Rueb:  ‘Nu ja, het echt zware werk heb ik nooit zelf gedaan. Ik maakte mijn beelden altijd in klei en liet dat dan of gieten in brons, of, punteren en hakken in marmer. Snijden in hout –keihard eikenhout – heb ik wel zelf gedaan.’

Haar, bronzen beelden kenmerken zich door een speciaal zwart patin, dat was afgekeken van de Japanners.

 

 

 

 

 

 

Een academie heeft ze niet bezocht. ‘Ik begon al jong in Breda, waar ik ben geboren en opgegroeid, met tekenen en boetseren. Op zolder had ik een ateliertje ingericht, en ik herinner me nog goed dat mijn vader daar eens verscheen. Ik dacht dat hij nieuwsgierig was naar mijn kunstzinnig werk, maar hij kwam me een uitbrander geven omdat ik naaktfiguren tekende. Iemand had hem dat verteld. Hij vond dat dat niet te pas kwam voor een jong meisje. Later heb ik toch nog veel naakten gemaakt, want ik vind een lichaam nog altijd ongelooflijk mooi en boeiend.'

 

website

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Olympisch Stadion

 

Foto’s: maart 2008 en juli 2010

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Zuid