Dolle Mina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dolle Mina door Erwin de Vries, 1968 / 1999

 

 

Ruim 30 jaar heeft het beeld in winkelcentrum De Botter in Lelystad gestaan. Daar werd het in 1968 geplaatst, maar toen De Botter in 1999 werd verbouwd moest Mina wijken. In die tijd werd in het Amsterdamse Stedelijk Museum juist een overzicht van De Vries' werk gehouden. Bij de voorbereiding van de tentoonstelling kwam Karel Appel naast de Vries staan toen hij het beeld aan het beschilderen was. "Wat een geweldig beeld," zei hij. Waarop De Vries antwoordde: "Als je dat meent dan moet je Fuchs zeggen het te kopen." En dat deed de directeur van het Stedelijk een dag later. Het beeld 'Dolle Mina' staat nu op het Bijlmerplein in Amsterdam-Zuidoost. Een geste: een beeld van Surinames bekendste beeldhouwer als cadeau aan de Surinaamse gemeenschap in de Bijlmer. De Vries zei over het beschilderde beeld bij de dood van Karel Appel (2006) dat hij er een dezer dagen weer naar toe moest, “dat moet ik eigenlijk eens in de zoveel jaar bijhouden”.

 

 

 

 

 

Beeld

 

(uit ‘Oh, kunst zeker’ NRC 7 september 2001)

 

Daar staat ze dan, Dolle Mina, aan de rand van het Bijlmerplein. Aan haar voeten zit Ludwig. Hij hangt voorovergebogen op haar sokkel, de zon glanst op zijn kale, donkere schedel. Dromerig bladert Ludwig door een folder met palmen en hemelsblauwe luchten. Pas als er een schaduw over hem heen valt, kijkt hij op. Er staat een man in zijn zon. ,,Sorry'', zegt de man, ,,ik kijk even naar het beeld.''

 

Ludwig kijkt achterom en lacht besmuikt. Verdomd, een beeld.

,,Wat vindt u ervan?''  Ludwig grinnikt. ,,Goeie zitplaats wel.'' Hij kijkt nog eens. ,,Ik weet niet wat het is.''

,,Een vrouw, volgens mij'', zegt de man. ,,Kijk maar, borsten.''

De man zet twee stappen naar het beeld en wijst op een tepel, die parmantig naar voren steekt. Ludwig kijkt hem verbaasd aan en haalt zijn schouders op. Achter hem nestelt zich nu een andere man tegen Mina's billen. Zijn boodschappentas heeft hij tegen haar kuiten geparkeerd. Ook deze man lijkt niet te weten dat hij tegen een geste zit. Een cadeau, zelfs.

 

 

 

 

 

 

 


 

Erwin de Vries (Suriname, 1929-2018)

 

De Vries kwam in 1949 naar Nederland waar hij leerde beeldhouwen bij onder andere Piet Esser aan de Rijksacademie. Hij is enige tijd beďnvloed geweest door de Cobra-beweging. In 1984 is hij teruggekeerd naar Suriname. Erwin de Vries is ook de maker van het Slavernijmonument in het Oosterpark.

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 


 

Bijlmerplein

 

Foto’s: november 2006

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam ZuidOost

 

Buitenbeelden in Amsterdam: het mensbeeld