landschappelijke elementen’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zonder titel door David Vandekop, 1989

 

Vandekop over zijn schepping:

“Het is een privé-antwoord op de saaie, strakke prefab-architctuur van het gebouw. Daar heb ik de menselijke maat en landschappelijke elementen tegenover gezet. Het ruige beeld steekt af tegen de omgeving door het duidelijke handwerk, de heldere kleuren, de weelderige vormen en het ruwe oppervlak. Van alle kanten ziet het er geheel anders uit. Het totaal vormt een verrassend accent in het uiterst gecultiveerde bedrijvengebied.”

 

Het  atelier van Vandekop stond in Zeeland bij de kust. Hij wilde contact houden met de natuur en hield een schetsboek bij waarin hij tekende wat hem tijdens zijn dagelijkse wandelingen trof. Het veranderende licht, de beweging van golven en wolken was zijn inspiratie tot het maken van nieuwe vormen.

 

 

 


 

David Vandekop (1937-1994)

 

De naam was oorspronkelijk David van de Kop, vanaf 1989 werd het de huidige schrijfwijze.

 

Wikipedia

 

Vandekop werkte in zijn vroege werk constructivistisch en vooral met staal. Zelf noemde hij de constructies 'kaderbepalingen'. Ze bestonden uit hekken, versperringen en trappen. In de jaren zeventig brak hij met deze stijl en ging verder met voornamelijk klei / keramiek en later met hout.

 

 

 

 

 


 

Achterkant Atlasgebouw

 

Foto’s: april 2007

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam ZuidOost