titelloos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zonder titel door Jan Goossen, 1976

 

 

Drumstel

 

Het beeld werd gemaakt voor het Spui, hartje Amsterdam. Maar al snel na de onthulling ontstonden er problemen. De buurtbewoners vonden het beeld lelijk, groot en opdingerig. Dat voorbijgangers in het beeld een drumstel zagen en er enthousiast op trommelden, vooral in de late uren hielp niet echt bij de acceptatie.

Volgens het verweer van de kunstenaar verwijst de vorm naar de geveltjes en het grote formaat naar vroeger eeuwen toen overal in het stadsbeeld hoge scheepsmasten opdoken. De gemeente spoot het beeld vol met polystyreenschuim om het geluid te dempen, maar het beeld heeft de sympathie van de buurt niet kunnen winnen. Het werd gebruikt als aanplakzuil en zwerfvuil verzamelde zich rond de voet.

 

In 1988 werd het beeld tot verdriet van de kunstenaar verplaatst naar de rand van de stad, een pleintje naast het eindpunt van de metro Gaasperplas. Goosen vindt dat zijn beeld vijandig is bejegend: “Er is vanaf het prille begin actie tegen gevoerd. De manager van de Athenaeum Boekhandel heeft nog laten weten dat hij desnoods zelf zou zorgen dat het beeld zou verdwijnen. Ik heb toen maar geantwoord dat tussen boekverbranders en beeldenbestormers blijkbaar niet veel verschil is. “

(naar de Volkskrant, 13-11-1987)

 

 

 

                                                                       

 

 

 


 

Jan Goossen (1937-2005) 

 

Jan Goossen (Venezuela, 1937) woont sinds kort in Vrouwenpolder. Jans vader die bij Shell werkte, kwam uit Vlissingen. Jan bracht er een gedeelte van zijn middelbare-schooltijd door maar opgroeien deed hij in Amerika. In de roerige jaren zestig woonde hij in Amsterdam en rond zijn sculptuur op het Spui vlak voor het Maagdenhuis ontbrandde een strijd tussen voor- en tegenstanders. De laatsten wonnen en het werd verplaatst naar het Floriadepark maar toen zat Jan al lang en breed in Eindhoven waar hij lesgaf aan de kunstacademie. Twee jaar geleden kreeg Jan een hartaanval. Nadat hij daarvan hersteld was, wilde hij terug naar het land van zijn voorouders.

(Zeeuws Tijdschrift, 2004)

 

Wikipedia

 

www.jangoossen.com

 

 

 

 

 

 

 


 

Gaasperplas, eindpunt metrolijn 53

 

Foto’s: januari 2007

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam ZuidOost

 

Buitenbeelden in Amsterdam: Abstractie in beeld