Landgoed Anningahof

 

Beeldenpark, Zwolle

 

 

 

 

                                                                                         een werk van Luk van Soom op de Hooiberg

 

Particulier initiatief

 

Rond 2000 verhuiste Hib Anninga (1940) van Amsterdam naar de boerderij van zijn ouders in Zwolle omdat zijn ouders zorg nodig hadden. Hij verkocht in 2001 zijn huis in Amsterdam en van de opbrengst legde Anninga een beeldenpark aan op de voormalige landerijen van de boerderij. De zegen van zijn vader had hij: “Mijn vader zei me: ‘Jongen, dieren zijn prachtig, maar vooral in de lente.’ Daarmee bedoelde hij: doe wat anders dan ik” en “Jongen, het maakt me niet uit wat je met ons land doet, als je maar zorgt dat het mooi wordt.” De 5,7 hectare grasland is in de loop der jaren omgevormd tot een park met heggen, bosjes, heuvels, boompartijen, weiden en drasse tot natte partijen, een gebied waar wilde orchissen zich thuis voelen.

 

 

 

 

                                                                                                                                 Ontmoeting door Paul de Reus, 2014

 

 

Diversiteit

 

In 2004 opende het beeldenpark Anningahof. Anninga zoekt een grote mate aan diversiteit bij de selectie van de kunstenaars en hun werk. Ook een selectiecriterium: “Ik moet er niet van wakker liggen dat het gejat wordt”. De beelden die in het park staan zijn groot in omvang, ze zijn bedoeld voor de openbare ruimte en de meeste werken zijn te koop. Er staan rond de 80-90 buitenbeelden van circa 60-70 vooral Nederlandse kunstenaars, werk van gerenommeerde namen naast werk van pas afgestudeerden.

 

In de voormalige veeschuren zijn binnenexposities ingericht. Van mei tot oktober is het tentoongestelde te bezoeken, per jaar wordt ongeveer 1/3 van het bestand gewisseld. Op deze pagina’s getoonde werken kunnen inmiddels gewisseld zijn.

 

www.anningahof.nl

 

 

 

 

                                                                                          Zwaluwkralenbeeld door Jan van IJzendoorn, 2013

 

Zilveren anjer

 

Juni 2015 kreeg Hib Anninga de Zilveren Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds uitgereikt vanwege zijn inzet voor de cultuur in Nederland. Volgens de jury heeft het park zich in de voorgaande tien jaar ontwikkeld tot een invloedrijke en toegankelijke plek van hedendaagse beeldhouwkunst.

 

 

 

 

                                                                                                           Woman with child door Henk Visch, 2011

 

 

Halvering en verplaatsing

 

Het beeldenpark werd jaren bedreigd door een voorgenomen weg die de provincie dwars over het gebied had gepland. De helft van het park zou daarmee verloren gaan; Anninga was lang in gesprek / gevecht met de overheid voor acceptabele compensatie.

 

Krant De Stentor op 10 september 2014: “Het door kunstkenners geroemde beeldenpark Anningahof in Zwolle is alleen dit seizoen nog in de huidige opzet te bewonderen. Eigenaar Hib Anninga verwacht dat voor het nieuwe beeldenseizoen het landgoed al gesplitst zal zijn door een aarden wal. Wat nu nog een park is met weiden, ontelbare bomen, struiken, vijvers en niet in de laatste plaats een keur aan (vooral) vaderlandse beelden is straks een bouwterrein. Ongeveer de helft van het park gaat op de schop en moet worden verplaatst.”

 

In 2017 opende de Anningahof in een nieuwe setting. Anderhalf jaar is hard gewerkt aan een metamorfose, 3 ha werd gedwongen geofferd voor een nieuwe weg, 3 ha aan aangrenzende grond is erbij gekomen en moest beplant en ingericht worden. Het resultaat stemt Anninga tevreden, hij kan weer vooruit kijken.

 

 

 

 

                                                                                        Babel / Heracleum A&B door Sjoerd Buisman, 2006

 

 

 

 

                                                                     Ollie door Sylvie Zijlmans en Hewald Jongelis, 2010

 

 

 


 

Beeldenpark Landgoed Anningahof, Zwolle

 

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Anningahof