Schelpkristal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schelpkristal door Jean Arp, 1938

 

 

Collectie Kröller-Müller

 

Uit de weblog van directeur Pelsers, januari 2017: Toen vanaf 1947 directeur Bram Hammacher de destijds nog bescheiden beeldencollectie wilde gaan uitbreiden, vond hij dat een beeld van Arp niet mocht ontbreken. Zijn vriend, kunsthistoricus en criticus Michel Seuphor, liet dit per brief aan Hammacher weten: “Gister avond was Arp bij mij en ik sprak met hem over K.-M. Hij wil u graag iets geven aan het prachtige museum indien u de verzendingskosten op zich neemt en de steenkosten (…) Hij is er heel blij mee dat er iets van hem in K-M komt. Het éérste stuk van hem in Holland!”

 

Het werd uiteindelijk geen stenen beeld, want daar was Arp nog niet helemaal tevreden over, maar een bronzen: Coquille-cristal (Schelp-kristal) uit 1938.

 

 

 

 

 

 

 


 

Jean Arp of Hans Arp (1886-1966)

 

Wikipedia

 

De Tijd schreef 11 december 1948 over de beelden van Arp: “Men noemt zijn kunst wel die van een geniale tuinman. Hij maakt allerlei grillige ronde vormen, die surrealistisch aandoen.” De beelden van Arp worden een schoolvoorbeeld van biomorfe beeldhouwkunst genoemd. Surrealisten in de jaren dertig gingen uit van ‘natuurlijke producten’, Arp ontwikkelde dat concept verder. Hij gebruikte het toeval om met natuurlijke vormen een kunstzinnige vorm te vinden. Hij zei daarover: “We (kunstenaars) streven er niet naar om de natuur te imiteren. Wij willen creëren, zoals de plant de vrucht voortbrengt.”

 

 

 

 

 

 

 


 

Tentoonstelling Jean Arp, The Poetry of Forms in het Kröller-Müllermuseum

 

Foto’s: augustus 2017

 

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Jean Arp