ArtZuid 2013

 

Amsterdam

 

 

 

 

                                                                                                                                         Pink head door Sokari Douglas Camp

 

 

Mondiale kunst

 

Het centrale thema van de derde editie van de biënnale ArtZuid in Amsterdam is ‘Global Art’, mondiale kunst. Kunstwerken uit heel verschillende landen en met heel verschillende achtergrond worden zonder hierarchie gepresenteerd. Westerse naast Afrikaanse en Aziatische kunst, installaties naast ‘vaste’ beelden, jonge kunst naast oudere kunst, abstract naast figuratief, speelse sculpturen naast indringende werken. Geen oorsprong of stijl is dominant, de heterogene kunstuitingen staan opgesteld op basis van gelijkwaardigheid.

 

 

 

 

                                                                                                                                                Big Pumpkin door Erwin Wurm

 

Grensoverschrijdend

 

De kunstwerken hebben een culturele eigenheid, maar de globaliseringstrent wordt duidelijk getekend doordat steeds vaker geboorteland, land van opleiding en woon-/werkland van de kunstenaar niet meer gelijk zijn. Voorbeelden onder kunstenaars die op ArtZuid 2013 vertegenwoordigd zijn:

 

De Nederlandse Armando en de Engelse Tony Cragg werken in Duitsland, de van oorsprong Ierse Michael Craig-Martin in Engeland en de in België geboren Eugčne Dodeigne in Frankrijk. De in Nigeria opgegroeide Sokari Douglas Camp woont al decennia in Londen, de Ethiopische Mickael Bethe-Selassie in Parijs en de Ghanese El Anatsui in Nigeria. Jems Robert Koko Bi uit Ivoorkust resideert in Essen en Pascale Marthine Tayou uit Kameroen in Brussel. Domique Zinkpč uit Benin woont en werkt gedeeltelijk in Marseille. De Franse Kader Attia is uit gemigreerde Algerijnse ouders geboren. Dinh Q Lę  uit Vietnam vluchtte met zijn ouders op tienjarige leeftijd naar de VS, hij reisde vele jaren later verschillende keren terug naar zijn vaderland en vestigde zich uiteindelijk in Saigon. Ai Weiwei uit China heeft jaren in de VS gewoond maar keerde ook terug naar zijn geboorteland. De kunstenaars uit de VS hebben verschillende Europese voorouders.

 

Om in het globaliseringsgeweld de eigenheid vast te houden richten de kunstenaars zich daarom vaak sterk op hun roots.

 

 

 

 

                                                                                                                                         Four Horse Riders door Kofi Setordji

 

 

 

 

                                                                                                                                     Wellness skull door Atelier van Lieshout

 

 

Curator

 

Henk van Os, voormalig directeur van het Rijksmuseum, heeft de eindselectie gemaakt uit de beelden die de directeur van ArtZuid Cintha van Heeswijck-Veeger voorgeselecteerd had. In Het Parool legde Van Os uit wat hij wil bereiken met zijn selectie. ‘Ik heb geen boodschap, maar ik wil wel dat mensen langs de beelden lopen of fietsen en dan plotseling hun hoofd omdraaien. Dat wow-gevoel, dat moet er zijn. Dat kan positief of negatief zijn, maar er moet iets gebeuren.’  Van Os wilde geen 'kan geen kwaad-kunst' laten zien.

 

Een aantal criteria heeft bij de selectie een rol gespeeld. Zo moest het kunstwerk passen in de omgeving van Plan Zuid van Berlage. ArtZuid speelt zich af in deze buurt. Verder was het een wens ook ‘elementaire’ kunst te brengen. Van Os: “basale, ruige, ongeremde, wilde, zinnelijke of destructieve kunst.” En er moest voor ‘elck wat wils’ te zien zijn.

 

Mondiale kunst was het centrale thema. Van Os: “Kunstenaars uit ontwikkelingslanden zijn in de westerse wereld niet altijd goed zichtbaar, door gebrek aan geld voor transport en promotie. Toch zijn ze een grote inspiratiebron voor velen en beďnvloeden ze de mondiale kunstgeschiedenis in groeiende mate.” Voor Van Os was het belangrijk dat deze kunst niet  “als onderdeel van de tropensectie'” werd tentoongesteld, maar als volwaardig onderdeel van de expositie.

 

 

 

 

                                                                                                                                                Basalt elipse door Richard Long

 

 

 

 

                                                                                                                                       Fiddler’sfortune door John Chamberlain

 

 

 

 

 

 

Landen waar de roots liggen van Afrikaanse kunstenaars die exposeren op ArtZuid 2013

 

 

 

 


 

 

ArtZuid 2013, Internationale sculptuurroute

 

langs de Apollolaan, Churchilllaan, Minervalaan en Zuidas

 

 

Global Art

 

 

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina ArtZuid 2013