Amsterdam

 

 

Vijfde editie van de biënnale ArtZuid: beelden langs de lanen van Amsterdam Oud-Zuid

 

 

 

 

                                                                                                                       Z.t. door Andre Volten, 1995

 

deels uit persberichten:

 

                Conversations between Generations

 

Conversations between Generations is het thema van de vijfde editie van ARTZUID, de tweejaarlijkse beeldenroute in Amsterdam Zuid, die van 19 mei tot en met 17 september 2017 plaatsvindt. De tentoonstelling wordt evenals in 2015 samengesteld door kunsthistoricus en voormalig directeur Stedelijk Museum Amsterdam, Rudi Fuchs. De curator kiest, net als twee jaar geleden, voor een museale aanpak voor ARTZUID, dit keer met het accent op abstracte kunstwerken.

 

Met monumentale, kleurrijke, abstracte ensembles wil Fuchs de bezoekers verdieping bieden en anders laten kijken naar de omgeving. De vier maanden durende tentoonstelling is gratis toegankelijk voor het publiek.

 

 

 

 

                              Erector III door Gust Romijn, 1967

 

 

Abstractie als uitgangspunt

 

Nederlanders als Mondriaan, Van Doesburg, Van der Leck en Rietveld hebben aan de wieg gestaan van de abstractie, een belangrijke vernieuwing in de kunst van de vorige eeuw. ARTZUID wil laten zien hoe de abstractie heeft doorgewerkt in de beeldhouwkunst en sluit hiermee aan bij het themajaar ‘Mondriaan tot Dutch Design’.

 

Over de relatie tussen de 100-jaar geleden opgerichte kunstbeweging ‘de Stijl’ en de expositie van ArtZuid, zei conservator Rudi Fuchs naar verluidt op een persbriefing: “Onzin, dat is er met de haren bijgesleept”. Maar in dagblad Trouw zegt Fuchs: "Mondriaan was de allergrootste. Hij heeft de kunst uit de schaduw gehaald. Al die heldere lijnen zijn aan hem te danken. De abstractheid was zonder twijfel de grootste kunstvinding van de twintigste eeuw."

 

Volgens Fuchs heeft Nederland hele goede beeldhouwers voortgebracht die werken in deze traditie, maar internationaal minder aandacht hebben gehad dan ze verdienen. Daar wil hij verandering in brengen. In totaal worden ongeveer zestig monumentale beelden worden getoond van kunstenaars uit de naoorlogse periode, de generatie uit de jaren 70/80 en nieuwe werken van hedendaagse kunstenaars uit binnen- en buitenland.

 

 

 

 

                                                                   Red circles & waves door Hans van de Bovenkamp, 1981

 

 

 

 

 

 

Het thema Conversations between Generations

slaat een brug tussen verschillende generaties

beeldhouwers die abstractie als uitgangspunt

hebben gekozen voor hun werk.

 

In deze bijlage, ‘De keuze van Rudi Fuchs’, vertelt

de conservator over zijn overwegingen.

 

.

       

 

           Abstracte beelden in Amsterdam

 

 

 

 

 

                                                                                                       Z.t. door Esther Tielemans, 2017

 

 

1%-regeling

 

Nederland heeft hele goede beeldhouwers die in de abstracte traditie werken. voortgebracht, stelt Fuchs; hij wil deze groep kunstenaars internationaal positioneren. Velen van hen maakten opdrachtwerk in het kader van de zogenaamde 1%-regeling; een overheidsmaatregel uit de periode van de naoorlogse wederopbouw waarbij 1% van het bouwbudget voor overheidsgebouwen aan kunst besteed moest worden. Op veel plekken in Nederland staan nog kunstwerken uit die tijd, maar er zijn er ook veel verdwenen of opgeslagen. Een aantal van deze werken zijn samengebracht op ARTZUID 2017.

 

Andere beelden zijn lenen van de kunstenaars, bedrijfscollecties en stichtingen en een negental kunstenaars maakten op verzoek van curator Rudi Fuchs nieuw werk voor ARTZUID 2017.

 

 

 

 

                                       Space jam #2 door Piet Tuytel, 2017

 

 

 

 

                                                                                                    Loom door Atelier van Lieshout, 2016

 

 

 


 

ArtZuid 2017, Amsterdam

 

langs de Apollolaan, Minervalaan en de Zuidas

 

Conversations between generations

 

 

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina ArtZuid 2017