Jachtluipaarden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Twee cheetah’s door Hetty Heyster, 1994

 

 

In 1930 kreeg Artis voor het eerst cheetah’s in de collectie. Vele kranten maakten in dezelfde bewoordingen gewag van de aanwinst: “Van Nairobi (Aequatoriaal Oost-Afrika) maakte een viertal prachtige jachtluipaarden, gepards of cheetah’s de reis naar de nieuwe roofdierengalerij van Artis, waar zij in uitstekenden toestand zijn aangekomen en door hun in het oog vallende schoonheid algemeene bewondering wekken.”

 

Nadien zijn nog diverse malen cheetah’s aangevoerd in Artis. Nakomelingen kregen deze dieren niet in gevangenschap.

 

                 

                     

 

 

                    

 

 

                                                    detail foto: Ben van Meerendonk, 1937

 

De Tijd van 27 juni 1937 schreef over jong dierenleven in Artis en vertelde over de jachtluipaarden: ‘Dagelijks worden ook voorzichtige pogingen aangewend om een nijlpaard en twee bezadigde jacht-luipaarden of Gepards aan elkaar te gewennen, zoodat men het Afrikaansch tafereel te aanschouwen zal kunnen krijgen van een plompen Behemothkop nieuwsgierig uitkijkend boven den waterspiegel naar de voorbij loopende of rennende Cheetah’s in het ruime zandperk, of een speelsch-oolijk nijlpaardje, achter de met prachtige sprongen hem ontwijkende jachtpanters aandravend.’

  

 

Pipo

 

Zeker vijf kranten plaatsten in maart 1942 een foto van een cheetah in Artis. De courant Het nieuws van de dag: ‘Een nieuwe bewoner van de Amsterdamsche Artis is sedert kort het jacht-luipaard “Pipo”, waarin geen greintje kwaad steekt. Men kan het dier vaak met zijn oppasser in den tuin van het zonnetje zien genieten. De directeur, dr. Sunier, kijkt het tweetal  na.’

 

   

 

 

                                                                                                                           de twee zijn identiek

 

 

 

Het lukte Artis in de loop der jaren niet haar cheetah’s tot voortplanting te bewegen en dat lukte ook maar heel weinig andere dierentuinen.

 

Artis besloot in 1967 tot een onderzoek door middel van een internationale enquete onder dierentuinen. Dat leverde belangrijke kennis op.

  

 

De gemiddelde tijd dat een jachtluipaard in gevangenschap overleefde, was maar drie jaar en vijf maanden. Twintig procent ging in het eerste half jaar dood. Het kwart van de beesten dat de eerste 4,5 jaar wist te overleven, kon ouder worden, ruim de helft haalde negen jaar, de langst levende veertien jaar.

 

Een factor was misschien de voeding, die moest vers zijn en met de huid gegeven worden. In het wild was geobserveerd dat een wijfje niet samenleeft met mannetjes. Artis probeerde lessen te trekken uit de bevindingen en separeerde het vrouwtje dat in 1964 in Artis was gekomen van de twee mannetjes die december 1967 arriveerden. Daarna is er via de kranten niets meer vernomen over cheetah’s in Artis. Inmiddels is er wel een succesvol Europees fokprogramma.

 

 

 

 

   het beeld was in 1999 een geschenk van de aannemer ter gelegenheid van de ingebruikneming van

                                uitbreidingsfase 1  (na inlijving van het voormalig spoorwegterrein aan de achterkant)

 

 

 


 

Hetty Heyster (1943)

 

www.hettyheyster.nl              Wikipedia   

 

 

 


 

Dierentuin Artis, Plantage Kerklaan, Amsterdam Centrum

 

Foto’s: juli 2017

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Startpagina Artis