Wachter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kopf door Hede Bühl, 1980

 

 

 

 

 

Beknot

 

Beeldhouwster Bühl woont in werkt in Düsseldorf. Haar werken beelden veelal omzwachtelde, ingepakte of afgeplakte lichamen, bustes en hoofden uit. Diep weggedoken in zijn kraag wacht deze man op verlossing en licht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gezichtsloze ouder

 

Hede Bühl, geboren in 1940, hoort tot de generatie van oorlogskinderen. Haar vader kwam om in de oorlog en het trauma van zijn gezichtsloosheid heeft haar als kunstenares gevormd.

 

Bühl ontving in 2007 de Käthe Kollwitz Prijs van de Kunstacademie in Berlijn. Bij die gelegenheid schreef domradio onder andere:

 

Bühls koppen hebben geen gezicht, sommigen sluiten de wereld buiten met bandages over mond en ogen. Vaak snijden die bandages in de vorm. Zijn de koppen gewonde soldaten, zijn het grote zwijgers? De kunstenares geeft geen duidelijkheid, ook zij zwijgt. Bühl: "Ich kann nicht über meine Arbeit reden."

 

Als student maakte Bühl al koppen, alleen was toen de mond nog geopend in een schreeuw. In haar tuin heeft zij een grote verzameling van haar werk staan. Bühl vertelde dat ieder werk haar tot een nieuw werk inspireert. "Ich weiß gar nicht, ob ich soviel Zeit habe, alle die Formen, die schon in mir sind, noch zu erarbeiten."

 

 

 


 

Hede Bühl (1940, Duitsland)

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 


 

Museum Beelden aan Zee, Scheveningen Den Haag

 

Foto’s:  januari 2016

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Museum Beelden aan Zee