Mozaïek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zonder titel door Sandro Chia, 1999

 

 

Sandro Chia maakte eind jaren zeventig deel uit van de groep Jonge Italianen die weer figuratief gingen werken. Een nieuw aspect was de terugkeer naar verhalende kunst met verwijzingen naar de geschiedenis.

 

 

 

 

 

 

Mixteens

 

De kop doet denken aan een bericht dat november 2016 verscheen over een frauderende tandarts in Mexico. In de jaren vijftig groef hij samen met zijn vrouw op een archeologische site in Chiapas (what’s in a name) schedels en Mixteense mozaïeksteentjes op. De illegale schatgraver beplakte vervolgens de schedels met de steentjes en verkocht ze aan musea. Analyse van de lijm bracht ruim een halve eeuw later het bedrog aan het licht. De man is vermoedelijk geïnspireerd geraakt door een dergelijke echte vondst in 1932.

 

 

       

 

                                                                                                     persfoto’s van de Leidse schedel

 

 

Het Museum Volkenkunde in Leiden heeft een nepexemplaar (aangekocht in 1963) evenals volkenkundige musea in Mexico, de Verenigde Staten en Europa en particuliere verzamelaars. Mogelijk is Chia door de –toen nog als authentiek bekend staande- schedels geïnspireerd.

 

 

 

 

 

 

 


 

Sandro Chia (Italië, 1946)

 

www.sandrochia.com                     Wikipedia

 

Sandro Chia werd geboren in Florence, waar hij studeerde aan het Istituto d’Arte en de Accademia di Belle Arti. In 1970 vestigde hij zich in Rome, waar hij langzaam maar zeker in een meer figuratieve stijl ging werken. Samen met onder meer Enzo Cucchi en Francesco Clemente vormde hij in de jaren zeventig en tachtig de Italiaanse vleugel van het neo-expressionisme, de transavangarde. Ze werden de Jonge Italianen genoemd. Zij werken weer figuratief, in stijl- en beeldcitaten en hebben een voorkeur voor traditionele technieken en materialen.

 

 

 

 

 

 

 


 

Museum Beelden aan Zee, Scheveningen Den Haag

 

Foto’s:  januari 2017

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Museum Beelden aan Zee