Klaagzang

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The inquisitor door Siobhán Hapaska, 1997

 

 

 

 

 

 

Tijdreiziger

 

Hapaska wordt gefascineerd door de menselijke drang naar beweging, snelheid en vooruitgang. De kunstenares: “I believe people are always travelling somewhere, even if it’s only aspirational”. De keerzijde - vervreemding en eenzaamheid - fascineert haar eveneens.

 

De man is een monnik van de orde der Dominicanen en inquisiteur, de middeleeuwse vervolger van -in roomse ogen- ketters. De opgebrachte andersdenkenden kwamen er destijds niet genadig van af. De inquisiteur houdt een voorwerp omhoog dat doet denken aan een modern vormgegeven wierookvat. Wisselend tussen Latijn en Engels lijkt hij nu excuses te vragen voor zijn handelen destijds met zinnen als: “I was a lump-sucker on an ocean of dust” en “You are a beautiful progressive thing but I tried to cauterise your ideas”. De Tate schrijft dat het een klaagzang is van iemand die overbodig is geworden door de technologische ontwikkeling en dat het werk verwijst naar de onomkeerbaarheid van vooruitgang en naar de droefheid die inherent is aan elk utopisme.

 

Behalve de luidspreker is ook de stoel van de tijdreiziger zeer 20e eeuws: het is de Wassily fauteuil van Marcel Breuer. Het benadrukt de (tijds)afstand en ontwikkelingskloof tussen de middeleeuwen en het heden.

 

 

 

 

 

 

Zeven

 

De man staat niet met beide benen op de grond en heeft aan één hand zeven vingers. Misschien was de zevenvingerige Ierse mythologische held Cúchulainn de inspiratiebron; de kunstenares is geboren in Belfast en heeft een Ierse moeder. Aan de andere kant groeide Hapaska op in een Joodse familie en de Jiddische uitdrukking “iets doen met zeven vingers” betekent iets goed doen of behendig, ingenieus doen.

 

 

 

 

 

 

 


 

Siobhán Hapaska (N-Ierland, 1963)

 

De kunstenares woont en werkt in Londen.                   Wikipedia

 

 

 

 

het werk is een gezamenlijke aankoop van de musea Beelden aan Zee en Boymans van Beuningen

 

 

 


 

Museum Beelden aan Zee, Scheveningen Den Haag

 

Foto’s:  januari 2016

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Museum Beelden aan Zee