Worsteling

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jacob en de Engel door Renze Hettema, 1967-68

 

                             achtergrond: De barmhartige Samaritaan door Piet Esser, 1969

 

 

 

 

                                  Voorstudie Jacob en de engel door Renze Hettema, 1966 (Part. coll.; Foto: 2012)

 

 

Nachtelijke worsteling

 

Het Bijbelse Genesis vertelt in hoofdstuk 32 het verhaal van aartsvader Jacob. De man was op weg naar zijn familie waarvan hij door eigen toedoen minstens veertien jaar gescheiden geleefd had. Niet lang voor de hereniging bleef hij alleen achter op een rivieroever om te overnachten, maar een man zocht hem op en ze worstelden de hele nacht. De christelijke opvatting is dat de man een engel was, of god zelf in de gedaante van een engel. Jacob behield de overhand en tegen de ochtend liet hij de man - die zijn naam niet wilde noemen - gaan op voorwaarde dat hij hem zou zegenen. Dat deed de man en gaf Jacob daarbij de naam Israël wat strijder van god betekent.

 

Het beschreven gevecht wordt gezien als een metafoor voor innerlijke strijd, voor een worsteling met zichzelf, met het geweten dus met het goddelijke.

 

 

 

 

 

 

Engelachtig

 

De tweeling Hettema moet een zwak hebben gehad voor Bijbelse engelenverhalen. Al in 1954 maakte Renze Hettema het beeld ‘Petrus en de engel’en in 1963 voor een school in Amsterdam-Osdorp Maria en engel. Deze ‘Jacobus en de engel’ stamt uit 1967-68. Auke Hettema maakte eveneens engelenbeelden: Vechtende engelen voor de stad Nijmegen (1964),  een Zonne-engel voor het Diakonessehuis Hilversum en voor dit instituut tevens een penning met Jacob en de engel (1964).

 

 

 

 

 

 

 


 

Renze Hettema (1927-2008)

 

Renze Hettema studeerde vanaf 1947, gelijktijdig met zijn tweelingbroer Auke Hettema, beeldhouwkunst bij onder anderen de hoogleraar Piet Esser aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Hettema werkte in het begin van zijn loopbaan na een klasssieke opleiding figuratief. Via abstraherende figuratie eindigde hij uitendelijk abstract werkend.

 

Wikipedia            website

 

 

 

 

 

 

 


 

Museum Beelden aan Zee, Scheveningen Den Haag

 

Foto’s:  april 2015

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Museum Beelden aan Zee