Sirenen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sirenen door Nic Jonk, 1971

 

 

 

 

 

 

Wind, wolken, water en warmte

 

Uit de Telegraaf van 31 mei 1975:

 

De ronde vormen van de beelden van Nic Jonk verwijzen naar de dikke W van wind, wolken, water en warmte. Jonk: “Vooral warmte, dat vind ik het belangrijkste. Dat heeft met ’t menselijke te maken, daarom spreken die mythologische en bijbelse onderwerpen me zo aan, ze zijn tijdloos. Het is me nooit om het verhaaltje te doen, zoveel weet ik trouwens niet eens van de Griekse mythologie af, ik zoek meer het algemeen menselijke, de symboliek van de relatie tussen man en vrouw of tussen aarde en water. Maar ik heb wel gemerkt, dat de mensen graag willen herkennen wat de titel suggereert, wanneer een beeld ‘Sirene’ heet willen ze ook een sirene zien,”

 

 

 

 

Levensvreugde

 

“Ik trek erg naar de Franse beeldhouwkunst, in m’n begintijd was Renoir m ’n voorbeeld. Op de academie was ik er helemaal door gepakt. Maar Esser vond het flauwekul, toch kwam ik er steeds op terug. Beperking kan heel positief zijn. Kijk maar naar Maillol, die heeft z’n  hele leven niets anders dan die blote vrouwen gemaakt, maar híj en niemand anders heeft ze gemaakt, dat is duidelijk. Ik zag dat vroeger niet zo, Maillol heb ik pas leren zien, die zinnelijkheid van zijn vorm straalt een grote blijheid uit.”

 

Jonk voelt zich één met Latijnse beeldhouwers. Hij kan het niet verklaren, verzet zich er ook niet tegen. Al kent hij ook ogenblikken waarin hij tobt en het niet meer ziet zitten. Maar zijn beelden zijn ondubbelzinnige tekens van levensvreugde.

 

“M’n vormen worden exacter. Waar ik nu meer op let is de kleur in de vorm, het spel van zwart en wit, wat Arp in zijn werk heeft. Daar ben ik nu aan toe. Ik moet altijd naar iets toe kunnen werken, over drie jaar word ik vijftig, dat stimuleert. Ik zit vol plannen. Trouwens, met beeldhouwen ben je nooit klaar, het groeit onder je handen vandaan, je voelt dat je steeds verder kunt, dat je nog lang niet bent uitgepraat ..”.

 

 

                                                                                                                schenking ABN/Amro

 

 

 

 


 

Nic Jonk (1928-1994)

 

www.nicjonk.nl      Wikipedia

 

 

                         

Jonk hanteerde drie thema’s in zijn werk: zijn leefwereld, de bijbel en de Griekse mythologie.

 

 

 


 

Museum Beelden aan Zee, Scheveningen Den Haag

 

Foto’s:  september 2015

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Museum Beelden aan Zee