Gesloten blok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inventory XX door Per Kirkeby, 2002

 

 

 

 

 

Ontoegankelijk

 

Inventory doet door zijn gesloten vorm en zwartheid denken aan een mausoleum of een mastaba uitgevoerd in steenkool of vette zwarte klei. De titel Inventory suggereert een archief of opslagplaats; in de hermetisch gesloten kluis ligt een verleden opgeborgen. Kirkeby heeft meerdere zwarte bronzen volumes gemaakt die soms doen denken aan zijn eerdere bakstenen werken, vele gaf hij de naam Inventory, dit is nummer twintig in de reeks.

 

 

 

 

 

 

 


 

Per Kirkeby (Denemarken, 1938-2018)

 

Wikipedia

 

De kunstuitingen van Kirkeby wortelen in zijn studie geologie, zijn thema’s zijn landschap, sedimentatie en stratificatie. Hij is geďnteresseerd in de tegenstellingen tussen natuur en abstractie, tussen landschap en architectuur. Kirkeby onderzoekt de grens tussen figuratie en abstractie.

 

 

 

 

 

Collectievorming

 

Het echtpaar Scholten-Miltenburg verzamelde vorige eeuw mensbeelden en de collectie brachten zij onder in het museum dat zij in 1994 daarvoor oprichtten: Museum Beelden aan Zee. Op de website van het museum staat:

 

“De stichters van het museum hielden als horizon van hun collectievorming de menselijke figuur aan. De reflectie van kunstenaars op het klassieke thema van de menselijke figuur en op de menselijke conditie was hun algemene doelstelling bij het doen van een aankoop. In het huidige aankoopbeleid wordt deze leidraad nog steeds aangehouden. Afhankelijk van de omstandigheden kan worden afgeweken van het kopen van beelden waarin een onderdeel of gehele menselijke figuur zichtbaar is. Toch zal in het algemeen de mens als uitgangspunt moeten dienen voor kunstwerken die aangekocht worden in onze collectie. Hiermee brengt het museum een hommage aan de idealen van de stichters, naast het eerbetoon aan de tradities en vernieuwingen die de geschiedenis van de moderne en hedendaagse beeldhouwkunst zo weergaloos interessant maakt.”

 

De aankoop van ‘Inventory’ in 2014 is een moment geweest waarop het museum afgeweken is van de leidraad.

 

 

 


 

Museum Beelden aan Zee, Scheveningen Den Haag

 

Foto’s:  juli 2014

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Museum Beelden aan Zee