Scherpe hoeken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scherpe hoeken door Yvonne Kracht,  ca 1975-76

 

 

 

 

 

 

 


 

Yvonne Kracht (1931)

 

Begin jaren zeventig werd het werk van Yvonne Kracht, gekenmerkt door strakke vormen, gerekend tot het constructivisme. De vroege tekeningen tonen door de lijnen en vouwen in het papier minutieuze, uiterst voorzichtige pogingen de ruimte te begrenzen.

Eind jaren zeventig vindt er een belangrijke verandering plaats. Haar werk krijgt een dynamischer karakter. 'Zodra je een lijn trekt is hij al niet meer abstract', aldus Kracht. 'Het is meer dan een gedachte. Doordat hij door mijn hand wordt getekend, is het in feite een subjectieve handeling. Toen ik dat eenmaal geaccepteerd had, werd de lijn vanzelf een actie en ontstond er dynamiek'.

 

 

                                   

 

                                     ‘3x uit het vlak’: variaties vanuit de cirkel, het vierkant en de driehoek, 1969-1975

 

 

Kracht gebruikte in haar werk het gegeven dat het abstracte wiskundige denken een oneindig aantal beeldende variaties mogelijk maakt. Ze heeft vele monumentale opdrachten gekregen die bijna altijd in Cortenstaal, roestvrij staal of aluminium zijn gerealiseerd. Van haar “Ingreep op de kubus” heeft ze echter ook een serie in marmer gemaakt.

In de jaren tachtig maakt de kunstenaar ook spiegelobjecten waarbij de spiegel fungeert als vlak en als illusie van ruimte.

 

www.yvonnekracht.nl                           Wikipedia

 

 

 

 

 

 


 

Museum Beelden aan Zee, Scheveningen Den Haag

 

Foto’s:  maart 2012

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Museum Beelden aan Zee