Fossiel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scion, mother and child door Gerhard Marx, 2013

 

 

Levenslijn

 

Scion staat voor rechtstreekse nakomeling  - een zoon of dochter - in een aanzienlijke familie. Scion staat ook voor ent, een scheut of twijg met groeiknoppen die vastgemaakt wordt op een andere stam. Beide betekenissen verwijzen naar het voortzetten van het leven. De van takken gemaakte zwarte ribbenkasten verwijzen naar leven dat ooit was.

 

 

 

 

 

 

 

In Zuid Afrika, het land van de kunstenaar, zijn veel fossielen gevonden die belangrijk bijdragen aan de kennis van de menselijke stamboom. Het Taung-kind in 1924 was de eerste. Het bleek te gaan om een Australopithecus africanus. Andere vondsten volgden, een grot in de buurt van Johannesburg staat inmiddels bekend als de ‘Cradle of Humankind’. Nog in 2015 is niet ver van deze grot een nieuwe, 2-3 miljoen jaar oude mensensoort ontdekt: Homo naledi, de ‘Sterrenmens’. In 2004 werden de oudst bekende sieraden van Homo sapiens gevonden in de Blombosgrot: groepjes doorboorde schelpen van 77.000 jaar oud met slijtagesporen die wijzen op gebruik als kralen. Zuid Afrika herbergt belangrijke delen van de levenslijn van de mens.

 

 

 

 

 

 

 


 

Gerhard Marx (1956)

 

www.gerhardmarx.com  

 

 

De Zuid Afrikaanse kunstenaar is ooit begonnen als maker van replica’s van de skeletten van dinosauriers en hij is botanist. De ribbenkasten maakte hij van takken.

 

 

 


 

Tentoonstelling ‘Skelet; de armatuur van het lichaam’; Museum Beelden aan Zee, winter 2015-16

 

Foto’s: januari 2016

 

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Skelet