Käthe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Käthe Kollwitz door Gustav Seitz, 1956-57

 

 

 

 

 

 

Sociaal betrokken

 

Käthe Kollwitz-Schmidt kreeg sociale betrokkenheid van jongsaf mee. Haar communistische vader had vanwege zijn radicale ideeën zijn idee advocaat te worden op moeten geven en werd metselaar “om niet onoprecht te moeten zijn”.

 

Na haar kunstopleiding trouwde ze in 1891 met de medicus Karl Kollwitz en het echtpaar vestigde zich in een arme arbeiderswijk in Berlijn. Haar man begon een medische praktijk en Käthe haar kunstenaarsloopbaan. Ze was in de eerste plaats graficus en tekenares, in 1909 begon ze ook met beeldhouwen. In haar eerste prentenseries - over de Weversopstand en de Boerenoorlog - stond de vrouw centraal, ze was begaan met het lot van de moeders.

 

Ze kreeg twee zoons die beide vochten in WO I, de jongste sneuvelde in 1914 in Vlaanderen. Vanaf dat moment verschoof in haar werk het accent naar de thema’s moeder en kind en de dood.

 

 

 

 

 

In 1922 schreef ze over haar werkopvatting: Ik ben het erover eens dat mijn kunst een bedoeling heeft. Ik wil in deze tijd werken waarin de mensen zo hulpbehoevend en radeloos zijn. Men kan honderdmaal zeggen dat kunst met een bedoeling geen echte kunst is, maar ik wil mijn kunst werkzaam maken, zolang ik kan arbeiden.”

 

 

 

 

Van Wikipedia: In 1958 voltooide Seitz het gipsmodel voor zijn meest bekende sculptuur, het Käthe Kollwitz Denkmal, dat in 1960 werd geplaatst op de Kollwitzplatz in Berlin-Prenzlauer Berg. Seitz, die Kolwitz had gekend, maakte de sculptuur naar een van haar zelfportretten.

 

 

 


 

Gustav Seitz (Duitsland, 1906 – 1969)

 

Wikipedia

 

Aan het begin van zijn loopbaan werd Seitz beïnvloed door Franse beeldhouwkunst en rond 1935 door de Duitse beeldhouwer Ludwig Kasper. In de jaren vijftig had hij bewondering voor Henri Moore, Brancusi en Picasso.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Museum Beelden aan Zee, Scheveningen Den Haag

 

Foto’s:  januari 2017

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Museum Beelden aan Zee