Adolescent

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Staand meisje door Eja Siepman van den Berg, 1968

 

 

 

 

                                                                                    achtergrond: Stehende Figur door Horst Antes (1936), 1979

 

 

Het meisje op weg naar volwassenheid van Siepman van den Berg doet sterk denken aan het 14-jarige danseresje van Degas hoewel haar voeten niet in een danspose staan. Dezelfde jeugdige zelfverzekerdheid straalt het uit. Maar er wringt ook iets. De buik van het meisje is wel erg bol. Is het ondervoeding, babyvet of een tienerzwangerschap?

 

 

 

         

 

 

 

Lof- en klaagzang

 

Het Nieuwsblad van het Noorden (17 april 1992) sprak met Eja Siepman van den Berg die op dat moment op vier plaatsen exposeerde. Daarin zegt de beeldhouwer ondermeer over tienerbeelden: “Die beelden zijn een lofzang op het leven én een klaagzang op de doelloze teloorgang ervan. Ze laten het kortstondige moment zien van het lichaam dat alle beloften nog in zich draagt.” en  “Met erotiek hebben mijn beelden niets te maken. Zo’n dijaanzet of jonge meisjesbuik vind ik van een ontroerende schoonheid.”

 

“Het lichaam is voor mij niet het doel maar de aanleiding. Hoofd en handen, de meest expressieve delen van het lichaam ontbreken, want het gaat mij niet om de expressie van de mens, maar om die van het beeld. Net als een abstract beeldhouwer wil ik vlakken en ritme tot een samenklank brengen, zó dat ze gaan zingen.”

 

 

 


 

Eja Siepman van den Berg (1943)

 

www.ejasiepmanvandenberg.nl                  Siepman van den Berg in Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 


 

Museum Beelden aan Zee, Scheveningen Den Haag

 

Foto’s:  september 2015

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Museum Beelden aan Zee