Verval

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclosing decay door Angus Taylor, 2008

 

 

 

 

 

Vergankelijkheid in beeld

 

Zelfs bestendig materiaal als brons en steen scheurt, vervalt en verkruimeld op den duur lijkt de kunstenaar te willen zeggen. Alles verdwijnt en wordt weer één met de aarde, raakt onder stenen.

 

Gevraagd naar de betekenis van de steen op het hoofd reageerde de Zuid Afrikaanse kunstenaar met “ik weet het niet” en “het staat toch gaaf?”. Maar dat is vermoedelijk een houding, zijn beelden hebben vaker een soortgelijke ‘last’. In Zuid Afrika worden lasten, goederen, het aardse, nog veel op het hoofd gedragen. De steen kan naar het aardse, in de zin ‘des mensen’ verwijzen: ook bezittingen, goederen vervallen, samen met het vluchtige leven van de mens.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Angus Taylor (Zuid Afrika, 1970)

 

Angus van Zyl Taylor volge zijn kunstzinnige opleiding aan de Universiteit van Pretoria en studeerde af in 1997. Hij geeft er nu parttime les.  In 1998 stichtte hij zijn bedrijf Dionysus Sculpture Works (DSW) waar hij zijn eigen beelden giet en die van anderen; hij heeft inmiddels vele opdrachten verworven.

 

Een uitspraak: “There seems, these days, to be some type of hierarchy in art where the seemingly conceptual genres (which may often be related to the emperor's clothes) are more highly rated than those works which are successful both in terms of concept and technical execution. The type of art that I appreciate enchants and fascinates me with the execution and the concept behind it."

 

Taylor maakt beelden van het materiaal waarvan in zijn land huizen gebouwd worden: aangestampte aarde, stro en leem, soms giet hij in brons af en gebruikt hij steen vanwege bestendigheid. Het oppervlak van het brons houdt hij ruw omdat hij de band met grond en aarde wil bewaren.

 

www.angustaylor.co.za

 

 

 

 

 

 

 


 

Museum Beelden aan Zee, Scheveningen Den Haag

 

Foto’s:  april 2015

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Museum Beelden aan Zee