Venus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Liggende Venus door Jan Meefout, 1984

 

 

 

 

                            Tentoonstelling in de Openbare Bibliotheek, Amsterdam, zomer 2013

 

 

Vrouwen

 

Meefout was een ambachtsman. Met groot vakmanschap heeft hij zijn werkzame leven gewijd aan het vormgeven van vrouwfiguren. In een interview zei hij daar eens over: "Je kunt bij mij een beeld bestellen zoals je een kast bij de timmerman bestelt."  Via de Amsterdamse stadsbeeldhouwer Hildo Krop  kreeg Meefout in de jaren vijftig opdrachten in Amsterdam. Die opdrachten vond hij eervol. "Dan doet de maatschappij een beroep op je talent".

 

Hij stond bekend als iemand die 'dicht bij het blok' bleef, dus weinig materiaal wegnam om toch beelden met grote zeggingskracht te maken. Een goed voorbeeld is dit beeld ‘Liggende Venus uit een blok Carrara-marmer.

 

Meefout beeldde heel vaak vrouwen uit, soms ook een liefdespaar of een gezin. Meefout: "Ik kan natuurlijk wel de misère gaan verbeelden, gevallen strijders en zo. Maar ik laat liever zien hoe mooi de aarde is. Een vrouw, een kind, of een kat, dat vind ik veel belangrijker. De vrouwen die ik verbeeld moeten ook vruchtbaar zijn, kinderen kunnen baren. Ze moeten de begeerte opwekken zodat je er verliefd op wordt." . Meefouts vrouwenfiguren combineren zinnelijkheid, moederschap, gezellige intimiteit en oerkracht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Jan Meefout (1915-1993)

 

Het werk van Meefout bestaat voornamelijk uit in steen gehakte figuratieve sculpturen en reliëfs.

 

Aanvankelijk werd Jan Meefout opgeleid tot meubelmaker, maar hij kwam er, volgens zijn vriend en collega Arie Teeuwisse, meer en meer toe kleine houten beelden te maken. Hij werd hiertoe aangemoedigd door de beeldhouwers Frits van Hall en Jan Havermans. Nadat hij het Instituut voor Kunstnijverheid bezocht, zette hij zijn studie voort bij professor Jan Bronner aan de Rijksacademie. Zijn doel was de beeldhouwkunst 'zo zuiver mogelijk te beoefenen'.

 

Wikipedia

 

 

 

Jan Meefout overleden

 

De Amsterdamse beeldhouwer Jan Meefout (77) is vrijdag overleden. Hij is gisteren in stilte gecremeerd. J. P. W. Meefout heeft een aantal grote beelden en gevelstenen voor Amsterdam gemaakt, zoals de Liggende Vrouw in Buitenveldert, De Omhelzing op het Waterlandplein in Noord, Olifant, de bronzen fontein in de Sloterplas en twee beeldengroepen op de brug over de Burgemeester Cramergracht in Nieuw-West. Tevens staan er beelden van zijn hand in steden als Utrecht, Roosendaal, Edam en Hilversum.

 

Meefouts lievelingsmaterialen waren steen en hout, zijn favoriete onderwerp de vrouw. Hij noemde het zijn 'landschappen', herinnert Teeuwisse zich. "Soms waren het kleine kenau's, dan weer bevallige Venussen of Gratieën, zee- of schikgodinnen, lieve moedertjes of mollige meisjes. En Irmgard, zijn vrouw, stond in al die beelden centraal."

 

(citaat uit het Parool 22 april 1993)

 

    

 

 

 


 

In 1998 werd Frank Letterie gevraagd een penning te maken voor / over Museum Beelden aan Zee. Letterie koos twee beeldbepalers van het museum voor zijn penning: de Venus van Jan Meefout en het masker van Igor Mitoraj:

 

 

 

 

 


 

Collectie Museum Beelden aan Zee, Den Haag

            Tentoongesteld in de Openbare Bibliotheek, Amsterdam, zomer 2013

 

Foto’s: juli 2013, april 2014

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Museum Beelden aan Zee