de Verzamelaar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Collector door Sergey Shekhovtsov, 2003

 

                            Tentoonstelling in de Openbare Bibliotheek, Amsterdam, zomer 2013

 

 

Bij de entree naar een zomertentoonstelling 2013 in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam met beelden uit de collectie van het museum Beelden aan Zee, staat als wachter opgesteld een beeld met de titel ‘Verzamelaar’. Achter hem een muur vol affiches van exposities die in het museum te zien waren. Op de muur naast hem wordt een documentaire gedraaid over het ontstaan van het museum en de stichter Theo Scholten komt uitgebreid aan het woord.

 

 

 

 

de asbak stond bij een andere gelegenheid op de linker leuning van de stoel; “alles verandert”.

 

 

Verzamelaars

 

Theo Scholten (1927-2005) en Lida Miltenburg (1922) zijn de grondleggers van het museum Beelden aan Zee. Scholten: “Verzamelen wordt niet gepland, het overkomt je”. Het echtpaar kocht in 1965 het eerste beeld en was daarna voorgoed verkocht. Voor hun collectie van toen ruim 600 sculpturen openden zij in 1994 het museum.

 

De aankoop van ‘Collector’ lijkt geďnspireerd op Scholten als beginnend verzamelaar. Een opdracht? In de databank van BaZ staat bij het kunstwerk vermeld dat het gekocht is in het jaar van ontstaan, Fotograaf L.Sch en Vrije Selectie: Lida.

 

 

 

 

                                                   linksboven: het oor van Theo Scholten

 

Witman

 

De beelden van Shekhovtsov zijn gemaakt van schuimrubber dat hij heeft bewerkt met een speciaal soort verf. De kunstenaar is zo verknocht aan het materiaal dat hij ‘Porolon’ (Russisch voor schuimrubber) als tweede naam heeft aangenomen. Sergey Porolon Shekhovtsov. “Mijn werk is letterlijk een illusie, want het is gemaakt van een soort namaakmateriaal dat uiteindelijk uit elkaar valt. Maar qua betekenis gaat het ook over illusies.” Ook een uitspraak: “Alles verandert, alles is vergankelijk.”

 

Sergey Shekhovtsov ziet een verzamelaar van kunst als een blanke slanke man in wit pak en stopdas, aan de voeten loafers, geen sokken, filtersigaret onder handbereik. Een veertiger en zakenman. Maar ja, “alles verandert, alles is vergankelijk.” 

 

 

 


 

Sergey Shekhovtsov (Rusland, 1969)

 

Сергей Шеховцов

 

Shekhovtsov begon als schilder na zijn afstuderen in 1996, maar vanaf 2001 legt hij zich toe op de beeldhouwkunst.

 

Info

 

 

 

 

 

 


 

Collectie Museum Beelden aan Zee, Den Haag

 

          Tentoonstelling in de Openbare Bibliotheek, Amsterdam, zomer 2013

 

Foto’s: juli 2013

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Museum Beelden aan Zee