Aards paradijs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lilith door Tony van de Vorst, 1979

 

 

 

 

 

Uitnodigend

 

Tony van de Vorst heeft vele beelden gemaakt van danseressen en het lijkt dat Lilith de ‘grand plié’ uitvoert. Maar de beeldhouwster schaart zelf Lilith niet onder haar beelden van dansers maar onder de beelden in de categorie ‘Aards paradijs’. In deze serie ging Van de Vorst op zoek naar de verbeelding van de ongeremde erotiek.

 

In de mythologie heeft Lilith verschillende gezichten. Ze zou de eerste vrouw van Adam zijn geweest. Daarnaast wordt ze in verband gebracht met de wind en kraamvrouwenkoorts, maar ze wordt ook gezien als symbool van zinnelijke begeerte en seksuele verleiding.

 

 

 

 

 

De beeldhouwster is geďnteresseerd in de vele kanten van het verschijnsel vrouw, haar mensbeelden zijn vrijwel uitsluitend vrouwen. Voor een bank maakte zij in 1989 een beeldje van twee kinderen, maar het zou heel goed door kunnen gaan voor een bevallende vrouw die gesteund wordt. Het beeldje heeft de bank in het klein uitgegeven voor een spaaractie in een oplage van 1000.

 

 

 


 

Tony van de Vorst (1946)

 

www.tonyvandevorst.eu

 

 

Van de Vorst: “Ik ben een verhalende beeldhouwster. Mijn vormenwereld moet een relatie hebben met een herkenbare en vooral gevoelde werkelijkheid. Eigenlijk zijn mijn beelden zelfportretten, reflecties op wat ik heb ervaren of graag zou willen beleven. Zie mijn werk als een neerslag van allerlei mogelijkheden in het leven, die ik probeer te transformeren tot een universeel herkenbaar symbool.”

 

 

 

 

 

 

 


 

Museum Beelden aan Zee, Scheveningen Den Haag

 

Foto’s:  juli 2014

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Museum Beelden aan Zee