Buitenstaander

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zonder titel door Hans van der Ham, 2012

 

 

 

 

 

 

Buitenstaander

 

De duiker zit met een ouderwets luchtreservoir op schoot ingesloten in zijn duikerspak. Hij bevindt zich in een wereld die niet de zijne is, zonder zijn beperkte hulpmiddelen zou hij razendsnel het onderspit delven onder water. Hij kan toekijken, niet deelnemen. Hij is een indringer, een ongenode gast die getolereerd wordt. Kortom, een buitenstaander die nooit binnenstaander zal worden.

 

 

 

 

 

 

Ziel

 

In 2018 maakte Hans van der Ham de expositie ‘Anima mundi’, de ziel van de wereld; het onderwerp was de emotionele band tussen mensen en kunstwerken. In dat verband vertelde van der Ham:

 

“I came into contact with ethnographic sculptures and at that moment I started to make sculptures too. I started to make sculptures that seemed to have something going on inside them, sculptures that are always hiding something, so that you never know what’s inside. The first sculptures I made frightened me a bit. There’s more than only clay, it got to a point where I felt that may be something was inside it. That was when I knew a work was finished. It’s the fear and the excitement. This thing that’s inside is still fascinating to me.”

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Hans van der Ham (1960)

 

Van der Ham volgde de opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunst in Rotterdam én aan de conservatoriums in Den Haag en Utrecht. Hij is vooral beeldend kunstenaar boven muzikant. Van der Ham:

 

“Omdat het spelen van gecomponeerde stukken mij geen voldoening bracht. Ik miste invloed op het proces en het naar de hand zetten van de tijd. Beeldende kunst is een verstilde tijd. Het is blijvend, een neerslag van jezelf.”

 

hansvanderham.nl

 

Wikipedia

 

 

 

    

 

 

 


 

Museum Beelden aan Zee, Scheveningen Den Haag

 

Foto’s: september 2015

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Museum Beelden aan Zee