Beaufort 2018

 

kunst langs de Belgische kust

 

 

 

           Zesde editie van de triënnale Beaufort: Kunst langs de Belgische kust

 

 

 

 

 

Beaufort 2018

 

Het format van het evenement dat in 2018 zijn zesde editie beleeft, is ‘herdacht’ en er is een terugkeer naar het oorspronkelijke concept uitgekomen. De organisatie mikt op een breed publiek dat als inwoner en kust- of cultuurtoerist tegen het decor van zee en kust kunst kan bekijken. Dit keer is een externe curator aangetrokken, MU.Zee doet niet meer mee en de naamgeving is teruggedraaid: wat Beaufort 06 geworden zou zijn, kreeg de naam Beaufort 2018. Blankenberge haakte af; een internetkrant: “De mislukking van Beaufort 2015, met kunstwerken van een bedenkelijk niveau, is duidelijk nog niet verteerd in de badstad.”

 

De gemeenten kregen de kans mee te beslissen welk werk er binnen hun grenzen zou komen te staan. Curator Heidi Ballet gaf elk de keuze uit drie kunstwerken en deze aanpak heeft gewerkt: er zijn zes werken aangekocht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Thema’s van Beaufort 2018: Heidi Ballet: “Toen ik gevraagd werd om Beaufort te curateren, heb ik vrij snel besloten om de kunstenaars vrij te laten werken. Ik kan dat appreciëren bij andere tentoonstellingen.”

 

Al doende in de voorbereidingen kwamen vervolgens twee thema’s bovendrijven. In de eerste plaats ‘de zee’; de zee is onbeheersbaar, legt de mens zijn kwetsbaarheid bloot, en de zee verbindt de mens met de rest van de wereld. En tijden veranderen, ook de verhouding tussen mens en natuur: de mens dient een bescheidener plaats te betrekken.

 

Daarnaast wordt er naar de rol van monumenten in de publieke ruimte gekeken. Met monumenten wordt eeuwigheid nagestreefd van herinnering aan personen, gebeurtenissen en ideeëngoed, maar het is daarin toch beperkt, niet oneindig. De betekenis gaat in de loop der tijd vaak verloren of verandert, misschien is er behoefte aan een nieuw soort monumenten.

 

Beaufort 2018 heeft geen subtitel of motto.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Beaufort 2018, Kunst langs de Belgische kust

 

 

 

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beaufort 2018