Lichamelijke resten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Actaeon III (Graz) door Berlinde de Bruyckere, 2014

 

 

Metamorfose

 

Acteon, een figuur uit de Griekse mythologie, was een befaamd jager. Op een dag toen hij met zijn honden op jacht was, zag hij de badende godin van de jacht Artemis (Diana). Hij kon zijn ogen niet losrukken van de mooie naakte gestalte. Boos veranderde Artemis hem in een hert waarop hij verscheurd werd door zijn honden.

 

De Bruyckere: “In mijn fantasie liep ik het bos in en het enige dat ik van Actaeon terugvond, was een gewei. Geweien zijn erg sterk, symbool voor kracht, maar aan de andere kant vernietigt het je.“ Een gedachte achter het werk: “Passion and desire can destroy you.”

 

 

 

 

 

 

Geweien

 

De Bruyckere: “In Istanbul [2012] toon ik een installatie met geweien. Ik was daar al lang mee bezig in de serie tekeningen en het beeld ‘Romeu, my deer’. Ik heb voor die installatie veel gerecupereerd materiaal verzameld: ook in Istanbul heb ik een gewei gekocht dat ik in het atelier mouleerde.

 

Ik vond het leuk om die installatie met een gewei uit Istanbul, daar te maken. Ik heb allemaal geweien opgestapeld als een soort brandstapel. Dat heeft een heel speciaal effect op die plint en op die kussens die ertussen liggen. Die kussens zien eruit als door mensen beslapen lakens, waardoor de menselijke anatomie terugkeert. Niet in de herkenbaarheid van het lichaam, maar wel in de vorm van een kussen en een tot op de draad versleten dekentje, dat toch nog dient om de stukjes was te ondersteunen.

 

Een soortgelijke installatie heb ik ook voor de expo in De Pont [Tilburg, 2012] gemaakt. Daar heb ik dan de takken uit het lichaam laten groeien, die misschien nog een restant zijn van één van de metamorfosen van Ovidius, waarin een mens verandert in een boom.”

 

 

 

 

 

 

Naar beneden

 

De Bruyckere: “Geweien groeien naar boven, maar in mijn sculpturen groeien ze naar beneden. Het verbindt met de aarde. zodat geen beweging meer mogelijk is. Ze groeien heel snel: je kan nooit krijgen wat je wilt hebben, onze gedachten, wensen, verlangens zijn zo groot en zo snel en eindeloos. De beweging van het lichaam is relateerd aan dit gewicht en zwaarte. Niet alleen door het echte gewicht van het gewei maar door alles wat omgaat in je hoofd.

 

 

 

 

 

 

 


 

Berlinde de Bruyckere (1964)

 

Wikipedia

 

De Bruyckere volgde haar studie aan het Sint Lucas in Gent. In 2003 was haar werk voor het eerst te zien in het Italiaans Paviljoen tijdens de Biënnale van Venetië en brak ze internationaal door. In 2013 keerde zij terug naar Venetië om haar land te vertegenwoordigen in het Belgisch Paviljoen.

 

 

 

 

 

 

 


 

Tentoonstelling ‘Berlinde de Bruyckere’, Gemeentemuseum Den Haag, voorjaar 2015

 

Foto’s: mei 2015

 

 

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina De Bruyckere