Genoeg geweest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doornenkroon II door Berlinde de Bruyckere, 2008

 

 

Afscheid

 

De Bruyckere in een interview: “Ik heb heel veel mensen verloren in mijn leven, mensen die dicht bij mij stonden. In mijn werk probeer ik voor mijzelf een soort afscheid, een rouwproces te doorleven. Door dat te beleven onstaan beelden. De mensen zijn daar niet in te herkennen, maar het gevoel.

 

‘Doornenkroon’ is gemaakt uit fragiele wassen takjes en een elektriciteitskabel met nageltjes eraan die ik uit de muur gerukt heb en waarmee ik een soort kroontje heb gemaakt. Die doornenkroon is iets dat wij kennen vanuit de religieuze context van Christus. 

 

De eerste keer dat ik die doornenkroon echt ben gaan analyseren en mij verdiepen was in een schilderij van Lucas Cranach. Het schilderij ging over een pieta en het doornenkroontje lag in een hoek van het schilderij in het donker. En dat gaf mij het gevoel: op een bepaald moment is de doornenkroon afgeworpen en in de hoek gesmeten met het gevoel: nu is het genoeg geweest.

 

Dat was op het moment dat ik een van mijn tantes ben verloren in mijn leven, die bewust gekozen heeft voor euthanasie. En dat gevoel van dat weggooien en in de hoek gooien dat is iets dat zij concreet gedaan heeft: het leven is genoeg geweest. En toen heb ik dat beeld gemaakt van die doornenkroon.”

 

 

 

 

 

 

 


 

Berlinde de Bruyckere (1964)

 

Wikipedia

 

De Bruyckere volgde haar studie aan het Sint Lucas in Gent. In 2003 was haar werk voor het eerst te zien in het Italiaans Paviljoen tijdens de Biënnale van Venetië en brak ze internationaal door. In 2013 keerde zij terug naar Venetië om haar land te vertegenwoordigen in het Belgisch Paviljoen.

 

 

 

 


 

Tentoonstelling ‘Berlinde de Bruyckere’, Gemeentemuseum Den Haag, voorjaar 2015

 

Foto’s: mei 2015

 

 

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina De Bruyckere