Halster

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met tere huid door Berlinde de Bruyckere, 2014

 

 

 

 

 

 

Huid, vlees en bloed

 

In 2013 bezocht Berlinde De Bruyckere een huidenpreparateur en -handelaar in Anderlecht, het bedrijf was bij het abattoir gevestigd. De totaal-ervaring bij die gelegenheid triggerde de serie werken ‘Met tere huid’. De Bruyckere over die ervaring:

 

“Misschien was het de hoeveelheid huiden, netjes gestapeld op ijzeren pallets, of de geur van pas geslachte dieren, het zout op de vloer dat zich mengde met bloed tot een slurrie, ik weet het nog steeds niet. Maar wat ik zag waren krachtige beelden. Ik kon mijn ogen er niet van afhouden. Ik wist dat ik getuige was van iets dat ik moest vastleggen.”

 

Zout in een wond strooien doet pijn. De Bruyckere zag hoe de verse huiden met gulle hand bestrooid werden met zout, maar hier was het doel conservering. Het strooigebaar deed haar ook denken aan zaaien: door conservering een nieuw leven geven aan de huid. “Dood en leven lagen er heel dicht bij elkaar.”

 

 

 

 

 

Vulva

 

Toen De Bruyckere de eerste afgietsels kreeg van stapels huiden, was ze onder de indruk van de kwaliteit en zichtbaarheid van alle lagen. Geïnspireerd door een halster waar ze tegenaan liep in Frankrijk, maakte ze halstervormen met lagen, de vorm is voor haar eveneens een vulva. Ze maakte een serie van vijf.

 

 

 


 

Berlinde de Bruyckere (1964)

 

Wikipedia

 

De Bruyckere volgde haar studie aan het Sint Lucas in Gent. In 2003 was haar werk voor het eerst te zien in het Italiaans Paviljoen tijdens de Biënnale van Venetië en brak ze internationaal door. In 2013 keerde zij terug naar Venetië om haar land te vertegenwoordigen in het Belgisch Paviljoen.

 

 

 

 


 

Tentoonstelling ‘Berlinde de Bruyckere’, Gemeentemuseum Den Haag, voorjaar 2015

 

Foto’s: mei 2015

 

 

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina De Bruyckere