Komedie en Illusie

 

     Eric Claus

 

Beeldenpark de Havixhorst, De Schiphorst  zomer 2017

 

 

 

 

 

                                                                                                               Berenkooi (zelfportret?)

 

 

Vormgever

 

Aanleiding voor de overzichtstentoonstelling met honderd beelden is de tachtigste verjaardag van de beeldhouwer. Dat vindt hij overigens een vreemd woord: beeldhouwer, hij noemt zich liever vormgever. Claus hakt niet direct in hout of steen, maar modelleert zijn beelden en penningen voordat ze in metaal gegoten worden. Hij zat niet te wachten op een ere-tentoonstelling: “Een overzichttentoonstelling over je oeuvre. Wat een woord zeg. Dat heb ik nooit gewild omdat ik dat als een afgerond geheel zie. Je kan je kist wel bestellen dan al, en daar had ik nog net geen zijn in.”

 

 

 

 

                                                                                                                      Kapstok

 

Prijsbeelden

 

Naast een bekend penningmaker is Eric Claus een bekend ‘prijzenmaker’. Al in 1966 maakte hij een wielrenprijs, de Trofeo Caballero. De eerste werd uitgereikt door Pierre Janssen, toen bekend van het tv-programma Kunstgrepen, die de winnaar toesprak: “De reden om in plaats van die eeuwige bekers eens iets anders te geven is dat u die bekers niet echt nodig heeft. Bekers zijn vulsel, alleen maar keurige pronk.” Janssen vergeleek bekers met “een blinkend massagraf” en hij vond het een fijn beeldje, “ik zou het best zelf willen hebben”.

 

Claus maakte onder andere beeldjes of penningen voor de prijs van het Nederlands Centrum van Directeuren, voor de P.C.-Hooftprijs, de Paul Steenbergen-penning, De Hermans van Carré in Amsterdam, prijsbeeldjes voor Unicef, de Rijksbouwprijs De bronzen bever, de Jan Willem Racerprijs, de Nationale Hitparade Trofee, de Mary Dresselhuisprijs en de Prosceniumprijs. Ook maakte hij de Thérèse van Duyl-Schwartze portretprijs waar hij de Thérèse van Duyl-Schwartze portretprijs voor kreeg. En natuurlijk maakte hij de penningen voor de toneelprijzen Theo d’Or en Louis d’Or en in 2005 ook voor de beste bijrollen de Arlecchino en de Colombina.

 

 

 

 

                                                                                                                                  Bloedraad

 

 

 

 

                                                                                                                             Ziekbed

 

Thema’s

 

Vijf belangrijke onderwerpen in het werk van Claus zijn ridders en paarden, de commedia dell’arte, filosofen, portretten en mythologie. De eerste ruiters waren toernooiridders met lange lansen. Die werden, vertelde de kunstenaar, in de loop der jaren steeds korter totdat de ruiters geen wapens meer hadden. Claus: “Ik zie dat als een soort genezing van de agressie die de oorlog in me heeft opgewekt.” Hij begon zich te richten op de figuren van de commedia dell’arte toen hij de opdracht had gekregen toneelprijzen vorm te geven. Claus voelt zich verwant met de harlekijn. In 1997 ontstond een serie filosofenpenningen en –beelden. “In die periode wilde ik mij heroriënteren op de kunstfilosofie van de twintigste eeuw.” Veel werk van Claus staat in de openbare ruimte, een van de bekendste beelden is het portret van Willem Drees in Den Haag.

 

 

 

 

                                                                                                                                   Sisyphus

 

 

 

 

                                                                                      11 september

 

 

 

 

                                                                    W-A en Maxima, 2015

 

Claus heeft voor de portretten gebruik gemaakt van een afbeelding van het moment dat het stel

 na de inhuldiging op 30 april 2013 de Nieuwe Kerk in Amsterdam verlaat

 

 

 

 NB: op de tentoonstelling waren de beelden helaas niet gedateerd

 

 

 


 

Tentoonstelling ‘Komedie en Illusie, Eric Claus, beeldhouwer’ in Beeldenpark de Havixhorst,

 

De Schiphorst, zomer 2017

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Eric Claus