Beelden in Museum de Fundatie, Zwolle

 

en

 

                Kasteel het Nijenhuis, Heino

 

 

 

 

 

                                                                                    Grote gouden vette vredesduif door Marte Röling, 2002

 

 

(Semi) openbare ruimte

 

Deze site buitenbeeldinbeeld.nl toont beelden in de openbare ruimte. In strikte zin zijn ruimten als musea, stationshallen, postkantoren en parken waar een toegangsprijs voor gevraagd wordt, geen openbare ruimten maar wel ruimten die in principe voor iedereen toegankelijk zijn. Er is veel moois aan beelden te vinden, maar soms is het zoeken. In de vorige eeuw zijn beelden wel eens gekarakteriseerd als objecten die in de weg staan bij het bekijken van schilderijen.

 

Om een indruk te geven van wat er in musea te vinden is, worden op deze pagina’s ‘Beelden in Museum de Fundatie en Kasteel het Nijenhuis’ van de website www.buitenbeeldinbeeld.nl beelden getoond uit de collectie van De Fundatie. Opstellingen in musea wisselen, hier getoonde werken kunnen inmiddels weer in depot staan of geretourneerd aan de bruikleengever.

 

 

 

 

                                                                                                 Dirk Hannema door Charlotte van Pallandt, 1974

 

 

Dirk Hannema

 

Dirk Hannema (1896-1984) kocht zijn eerste kunstwerk toen hij veertien was en is niet meer opgehouden te verzamelen. Hij studeerde kunstgeschiedenis en werd al heel jong directeur van Museum Boymans in Rotterdam (1921-1945). Na de oorlog trok hij zich terug op Kasteel het nijenhuis en hield zich alleen nog met zijn collectie bezig.

 

Zijn verzameling had hij ondergebracht in een naar zijn ouders vernoemde stichting, ‘De Hannema-de Stuers Fundatie’. Stapsgewijs werden kamer na zaal van het kasteel omgebouwd tot tentoonstellingruimte. De kasteeltuin werd een podium voor beelden uit de collectie.

 

De collectie van Hannema versmolt in de loop der jaren met verzamelingen van andere particulieren en de collectie van de provincie Overijssel. Een deel van de collectie wordt in het museum De Fundatie in Zwolle getoond, een deel in en om Kasteel het Nijenhuis.

 

 

 

 

                                                   Solidariteit door George Minne, 1898 en Vrouw door Edgar Degas, ca 1890

 

 

 

 

                                                                                                         Dance IV door Lynn Chadwick, 1955

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in Museum de Fundatie