Wees duidelijker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Be more specific door Job Koelewijn, 2003

 

 

Stempel

 

Koelewijn is een op taal ingestelde kunstenaar. Tekst maakt vaak onderdeel uit van zijn werk. Het stempel met de tekst ‘Be more specific’ maakte hij uitgaande van de boodschap die zoekmachines op internet vaak terugkaatsen. De boodschap is duidelijk te zijn in het leven, om keuzes te maken teneinde verder te komen. Hij kwam op het idee van een stempel omdat hem voor een tentoonstelling een werk in oplage gevraagd was.

 

 

 

 

 

 

Stempelen

 

Het stempel kan gedemonteerd en op locatie weer gemonteerd worden. De ‘inkt’ bestaat uit een mengsel op basis van groene verf en Vicks inhaleringszalf met eucalyptusgeur. Het plaatsen van een afdruk heeft het meeste weg van een performance. Door een team van vijf mensen wordt het stempel tegen de muur gedrukt. De kosten destijds: Euro 3.000,- per afdruk.

 

Na de tentoonstelling wilden twaalf verzamelaars een stempelafdruk kopen. Maar acht kopers haakten af toen ze vernamen dat Koelewijn alleen op muren stempelt, niet op papier. De kunstenaar: “Op een muur is zoveel mooier. Dat zijn belangrijke details. Het móet op een muur, dat is het verschil tussen goed en radicaal goed. Daar ga ik niet mee marchanderen. Als een verzamelaar gaat verhuizen en hij wil dat deel van zijn muur verkopen of meenemen, dan kan dat wel. Tekst op muur op muur: dat is nog radicaler.”

 

 

 

                                                                   

 

                                                                                                                                                               (Foto: videostill, internet)

 

Geursensatie

 

Koelewijn wil graag ervaringen, indrukken koppelen aan een geur. Als de geur opnieuw geroken wordt, komt de herinnering aan de ervaring terug. In dit geval zou bij het gebruik van Vicks inhaler, de herinnering aan het kunstwerk terug moeten komen. Was de kunstenaar verkouden toen deze geur hem in gedachten kwam? April 2012 werd het stempel in De Pont te Tilburg geëxposeerd zonder afdruk op de muur, er was ook geen geursensatie.

 

Uit een interview met de Volkskrant van 14 december 2012: “Geuren uit zijn jeugd kwamen terug in zijn werk. […] Een muur ingesmeerd met Dampo. “Een van mijn broers had kinderastma en als hij het benauwd had, smeerde mijn moeder hem in met Dampo. Die geur heeft voor mij een positieve connotatie.”

 

 

 

 

 

 

 


 

Job Koelewijn (1962)

 

Wikipedia

 

 

Conceptueel kunstenaar

 

Voor Koelewijn is kunst het optimaal intensiveren van de werkelijkheid, zodat men daar op een andere, intensere manier naar gaat kijken en daardoor op nieuwe inzichten kan komen.

 

citaten uit Trouw, 7 oktober 2006:

Conceptuele kunst heeft soms de naam het grootste bedrog van de kunstwereld te zijn, maar bij Koelewijn gaat het juist om waarachtigheid. „Aan een goed gedicht kun je geen letter veranderen. Datzelfde gevoel wil ik hebben met mijn werk, die helderheid, het gevoel dat het zo moet en niet anders. Het moet grond hebben. Met minder neem ik geen genoegen.”

 

“Als kunstenaar moet je bereid zijn elke dag de aarde te ploegen. En slechts af en toe vind je een muntstuk. Als ik een idee heb, ben ik erdoor geobsedeerd. Ik ben een junkie van mijn werk. Maar het kan jaren duren voor er iets goeds uit een idee voortkomt.”

 

 

 

 


 

De Pont, Tilburg

 

Foto’s: april 2012

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in De Pont