Vrouw van staal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stahlfrau (Steel woman) III door Thomas Schütte, 1998

 

 

 

 

 

 

Vraagteken

 

Of zijn beelden iets betekenen? Schütte:

"Ik heb liever dat de mensen er hun eigen verhalen bij verzinnen dan dat ik dat voor ze doe." “Ik zeg altijd maar: als je een beeldend kunstwerk door de telefoon kunt beschrijven, hoef je het niet meer te maken. Ik wil kunst niet door woorden vervangen, dan verlies ik mijn interesse."

 

“Ik heb gewoon plezier in wat ik doe. Ik probeer wel te voorkomen dat mijn werk een definitieve interpretatie krijgt. Ik heb er namelijk geen enkele behoefte aan het te laten versimpelen tot een of andere slogan."

“Mijn werk heeft tot doel een slinks vraagteken in de wereld te zetten.”

 

 

 

 

 

 

Pastiche

 

De vrouwbeelden zouden volgens Wikipedia een pastiche zijn op de beelden van Auguste Rodin, Henry Moore en Pablo Picasso. Ook de Süddeutsche Zeitung schreef in 2005: Die aufgesockelten, liegenden oder sich krümmenden “Stahlfrauen" sind Skulpturen, die ganz bewusst an bekannte Größen der Kunstgeschichte angelehnt sind, wie etwa Auguste Rodin, Aristide Maillol, Pablo Picasso oder Henry Moore.

 

 

 

 

 

 

Vrouwenmaker

 

In de jaren 1998-2006 maakte Schütte stalen en bronzen vrouwfiguren die op een tafel liggen. Hij had in die periode 120 verschillende modellen in keramiek gemaakt waarvan er uiteindelijk 18 groot uitgevoerd werden. De vrouwen zijn vervormd, verwrongen of gemutileerd, missen soms ledematen, maar stralen een grote lichamelijkheid uit. In een catalogus werd geschreven:

wie "wirkliche Menschen so behandeln würde", is een crimineel.

Schütte heeft gezegd:  “Ich mach mir meine eigene Frau” en  Ich finde keine Frauen im Leben, die so aussehen, also bastele ich sie mir”.  Ook: “Aus Frustration über die Frauen habe ich angefangen, mich selbst welche zu erschaffen.” Schütte heeft ten aanzien van de vrouwfiguren ook verwezen naar een “extrem autobiographischen Hintergrund" (Schütte over Schütte).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Thomas Schütte (Dtsl. 1954)

 

website                Wikipedia

 

 

 

                                                                                achtergrond: Quatemary door Tacita Dean (1965), 2014

 

 

 


 

De Pont, Tilburg

 

Foto’s: november 2012 en augustus 2016

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in De Pont