Arabesque

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grande arabesque, troisième temps door Edgar Degas, ca 1885-90

 

Bij de uitvoering van de arabesque balanceert de danser(es) op één been, met het andere been omhoog en naar achteren gestrekt. Over de datering van het origineel is geen overeenstemming. De Tate dateert het originele wasbeeldje op ca 1885-1890, de Scottish National Gallery neemt de periode ruimer: 1882-1895

 

 

Beeldhouwer Degas

 

Degas was een bekend impressionistisch schilder, maar omdat in zijn latere leven zijn gezichtsvermogen steeds minder werd, pakte hij beeldhouwen op. Zijn zelfverzekerde veertien-jarige ballerina met tutu is iconisch geworden. Het wassen beeldje is de enige sculptuur die tijdens zijn leven tentoongesteld werd. Rond 1910 werd hij vrijwel blind en stopte met werken.

 

 

 

 

 

 

Brons-uitvoeringen

 

Na de dood van Degas in 1917 troffen de nabestaanden in zijn atelier ongeveer 150 beeldjes van naakten, paarden en danseressen aan, de meesten van was, sommigen van klei of plastiline. Tachtig beelden werden genummerd bij de inventarisatie, de andere zeventig waren dat kennelijk vanwege de staat niet waard. Bronsgieter Hébrard werd geraadpleegd en hij concludeerde dat de meeste van de genummerde beelden in brons gegoten konden worden; in de periode 1919-1932 goot hij 73 (ook wordt een aantal van 64 genoemd) van de beeldjes in oplagen. Zeven beeldjes tonen danseressen die de arabesque uitvoeren. Deze gietingen vonden hun weg over de wereld en zijn in menig museum terug te vinden.

 

 

 

 

 

 

Degas observeerde graag de danseressen van de Parijse Opéra, hij was gefascineerd door hun gratie en discipline. De pose die Degas in dit beeldje weergeeft, vraagt grote controle van de danseres: ze staat op één voet, het andere been wordt zo hoog en recht mogelijk naar achteren gestrekt.

 

 


 

Edgar Degas (Fr, 1834-1917)

 

Wikipedia

 

 

 

 

 


 

Scottish National Gallery of Modern Art, Edinburgh  Schotland / Engeland

 

Foto’s: mei 2015

 

 

 

 

Startpagina BuitenbeeldinBeeld

 

 

Startpagina Beelden in Engelse Musea