Vijfvoud

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Five modular structures (Sequential permutations on the number five) door Sol Lewitt, 1972

 

 

Gedachte-experiment

 

Elk van de vijf stapelvormen heeft dezelfde plattegrond en in iedere stapelvorm wordt de hoogte stapsgewijs groter tot maximaal vijf kubusvormen. De vijfde vorm is in zijn geheel vijf blokken hoog. De kijker wordt uitgenodigd het stapelingsproces in gedachte te volgen en variaties te bedenken.

 

 

 

 

 

 

Basis-eenheid

 

Er zijn veel variaties mogelijk met deze stapelvorm. Lewitt: “The most interesting characteristic of the cube is that it is relatively uninteresting .. Therefore it is the best form to use as a basic unit for any more elaborate function, the grammatical device from which the work may proceed.”

 

 

 

 

 

 

Een groot deel van het werk van Lewitt bevat kubussen. Dit is een vroeg werk, het is gemaakt van hout en handgeschilderd. Later maakte Lewitt veel van zijn vormen in aluminium die met behulp van een spuit geverfd werden.

 

 

 

 

                                                Muurschildering: Martin Creed

 

 

 


 

Sol LeWitt (1928-2007)

 

Wikipedia

 

Het werk van Lewitt wordt tot de stroming minimal art, onderdeel van de conceptuele kunst, gerekend. Bij minimal art ligt de nadruk op het idee, niet op de realisatie van het kunswerk. Het concept is belangrijker dan de uitvoering. Een uitspraak van Lewitt: "Banale ideeën kun je niet redden door een degelijke uitvoering, het is moeilijker om goede ideeën te verknallen."

 

 

 

 

 

 

 


 

Scottish National Gallery of Modern Art, Edinburgh  Schotland / Engeland

 

Foto’s: mei 2015

 

 

 

 

Startpagina BuitenbeeldinBeeld

 

 

Startpagina Beelden in Engelse Musea