Steencirkel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Macduff circle door Richard Long, 2002

 

 

Homo sapiens was here

 

Richard Long laat met simpele ingrepen de invloed zien die de mens heeft op zijn omgeving. Een paar keer heen en weer lopen en er is een spoor, wat stenen verleggen in geometrische patronen en er is een langdurig herkenbaar merkteken voor soortgenoten. Overtuigende voorbeelden uit het verleden zijn de Nascalijnen in Peru en de talloze steencirkels en cairns uit de prehistorie in Engeland. Long laat zijn individuele sporen over heel de wereld na, van Antartica tot Japan, van Mongolië tot Ierland, van Bolivia  tot China. Hij verandert het landschap niet ingrijpend, het zijn kleine wijzigingen, maar het is wel een handtekening van de mens. De mens heeft door zijn aanwezigheid verschil gemaakt, hoe miniem op het geheel ook. Zijn foto’s zijn de getuigen waarmee hij terugkomt in de bewoonde wereld. Voor musea en tentoonstellingen maakt hij installaties: steen- of waaihoutformaties in geometrische figuren.

 

Long: "You could say that my work is a balance between the patterns of nature and the formalism of human, abstract ideas like lines and circles. It is where my human characteristics meet the natural forces and patterns of the world, and that is really the kind of subject of my work."

 

 

 

 

 

 

Leisteen

 

Een cirkel is een oeroud teken en universeel symbool voor perfectie en oneidigheid want het heeft geen begin en geen eind, schrijft het museum. Dit werk van Richard Long is vernoemd naar de soort leisteen die hij gebruikte voor het kunstwerk, de ‘Macduff slate’. De stukken lei die gebruikt zijn, hebben onregelmatige vormen en verschillende grootte, maar er is een zorgvuldig evenwicht nagestreefd tussen grotere en kleinere stukken. De plek waar de cirkel ligt is uitgekozen door de kunstenaar.

 

 

 

 

 

 

 


 

Richard Long (Eng. 1945)

 

www.richardlong.org

 

Wikipedia NL     Wikipedia E

 

 

 

 

 

 


 

Scottish National Gallery of Modern Art, Edinburgh  Schotland / Engeland

 

Foto’s: mei 2013

 

 

 

Startpagina BuitenbeeldinBeeld

 

 

Startpagina Scottish Gallery, Edinburgh