Vrouw

 

 

 

 

 

 

 

 

Femme door Joan Miró, 1970

 

 

 

 

 

 

Parfumflesje

 

Miró is vooral bekend geworden als schilder, maar hij heeft ook driedimensionaal gewerkt. Hij taste in de dertiger jaren de nieuwe dimensie af met het maken van compilaties en collages. In de jaren veertig maakte hij beelden die geďnspireerd waren op zijn surrealistische schilderijen. Vanaf de jaren zestig begon hij monumentaal te werken.

 

‘Femme’ is gebaseerd op een parfumflesje waar hij dunne als maansikkels gekromde sprieten en het onvermijdelijke bolletje (een appel: verleidelijkheid, liefde en vruchtbaarheid?) aan toevoegde. In de buik maakte hij een diepe openstaande kerf die hij vaak aan zijn vrouwenbeelden meegaf. Miró is in die zin geen billen- of borstenman maar een vulvaman. De kerven doen denken aan werk van een leeftijdsgenoot van Miró, de Italiaan Lucio Fontana (1899). Fontana maakte, ingetogener dan Miró, sensuele kerven in doek en beelden.

 

 

 

 


 

Joan Miró (Spanje, 1893-1983)

 

Wikipedia

 

De Scottish National Gallery of Modern Art heeft in 2013 twee beelden van Miró in bruikleen gekregen van de Miró Stichting in Spanje. Gedurende vijf jaar zullen de sculpturen voor het museum staan, geheel in de geest van Miró: “Art is of and for people”.

 

 

 

 

 

 

 


 

Scottish National Gallery of Modern Art, Edinburgh  Schotland / Engeland

 

Foto’s: mei 2013

 

 

 

Startpagina BuitenbeeldinBeeld

 

 

Startpagina Scottish Gallery, Edinburgh