Middagconversatie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Colloquio pomeridiano door Pietro Consagra, 1958

 

Tentoongesteld zomer 2014 in de tuinen van de Keukenhof in het kader van de presentatie ‘Pioniers van de abstracte beeldhouwkunst’ van het Cobra Museum.

 

 

 

 

 

 

Consagra maakte na zijn kunstopleiding een reisje naar Parijs en zag daar de ateliers van Brancusi, Picasso en Giacometti. Hij raakte onder de indruk en in 1947 richtte hij de groep ‘Forma I’ (1947-51) op die abstracte kunst en maatschappelijk georienteerde non-figuratieve esthetiek voorstond. Zijn werk bestond uit reliefs voornamelijk gemaakt uit metaal maar gaandeweg ook uit hout en marmer. Door opdrachten kon hij later op monumentale schaal werken.

 

In de jaren zestig sloot Consagra zich aan bij de groep Continuità (1960-ca 70), een spin-off van Forma I, de groep stond verbondeheid met de Italiaanse kunstgeschiedenis voor en het herstel van orde en structuur in de kunst.

 

 

 

 

 

Een conversatiestuk in de kunst is een informeel groepsportret waarop de geportretteerden zich met

          elkaar onderhouden in huis of tuin.

 

Consagra: “In de moderne beeldhouwkunst is de frontaliteit de meest expressieve plastische dimensie. Een stuk plaat geeft naar de vorm het best uitdrukking aan frontaliteit.”

 

Een gesprek is voor Consagra samengasteld uit:

20% weten waarover men spreken wil, 20% inzicht in datgene waartoe men komen wil, 20% waarin men niet naar elkaar luistert, 20% tegenspraak, 15% misverstand en 5% onvoorzien.

 

 

 


 

Pietro Consagra  (Italië, 1920-2005)

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 


 

Collectie Museum Middelheim, Antwerpen, tentoongesteld op de Keukenhof zomer 2014

 

Foto’s: juli 2014

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld