Noord-engel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Angel of the North door Antony Gormley, 1998

 

 

Icoon van Engeland

 

Het beeld is 20 meter hoog en heeft een spanwijdte van 54 meter, het kan storm met windsnelheden van 160 km/uur trotseren. De vleugels staan licht naar binnen, Gormley wilde een gevoel van omarming creëren.

 

In het begin was er tegenstand voor het een miljoen Engelse pond kostende project met ondermeer de campagne ‘Gateshead stop the statue’. Inmiddels is het beeld omarmd en wordt het beschouwd als een landmark voor Noordoost Engeland en ‘Icoon van Engeland’.

 

 

 

 

 

 

Markering en focus

 

Volgens Gormley heeft de engel drie betekenissen. Ten eerste markeert het de plek waar mijnwerkers twee eeuwen lang onder de grond werkten; ten tweede markeert het de transitie van een industrieel tijdperk naar een informatie-tijdperk; en ten derde dient het als focus voor onze angst en hoop.

 

 

 

 

 

 

Grote levensvraag

 

Alle manfiguren die Gormley gemaakt heeft, zijn beeltenissen van hemzelf. Hij vindt zijn lichaam "the closest experience of matter that I will ever have". De kunstenaar stelt dat de hoge bevolkingsdruk van het moderne stadsleven maakt dat het van levensbelang is " to take the time and space to open up our minds to the elements. We are all aware that we are coming to the point where there will be 10 billion human beings on this planet. The big question that I'm asking with all of these works is, 'where does the human project fit, in the scheme of things?"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Angel of the South

 

Wegens het succes van het beeld kwam er in zuidelijk Engeland de roep om een ‘Angel of the South’. Een 12m hoog beeld in Somerset, de ‘Willow man’, geplaatst in 2000, kreeg die bijnaam en een project voor de plaatsing van een 50 meter hoog paard kreeg ook de naam Engel van het Zuiden. Dat project is in 2012 stilgelegd om het geld er niet voor gevonden werd.

 

 

 

 

 

 

 


 

Antony Gormley (Engeland, 1950)

 

 

www.antonygormley.com                      Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 


 

Gateshead (tegen Newcastle aan op de zuidoever van de Tyne), Engeland

 

Foto’s: mei 2015

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld