Uitgestapt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sea dreamer’s rest door Gilly Rogers, 1998

 

 

Uitgestapt

 

De achtergelaten schoenen op de kade van de zeehaven stralen diepe eenzaamheid uit. Het suggereert dat degene die ooit in de schoenen liep, er definitief uitgestapt is, eeuwige rust tegemoet. Maar de beeldhouwer symboliseerde iets anders.

 

 

 

 

 

 

Opdracht

 

De opdracht aan de beeldhouwer luidde een werk te maken dat zowel de regeneratie van het landschap weer zou geven als de verandering van de plaatselijke gemeenschap langs de kades van de Noordzeehaven. Ooit bestond de haven aan de mond van de rivier de Tyne uit nauwelijks meer dan een paar loodsen, maar aan het einde van de vorige eeuw was er veel nieuwbouw en de instroom van mensen in het gebied zorgde voor een sterk gevoel van optimisme.

 

De kunstenares maakte een tweeledig werk. Ze gebruikte een paar oude kaapstaanders waarmee vroeger schepen het land opgetrokken werden. De gaten waar de balken zaten om de kaapstaander rond te trekken, vulde ze met symbolen. Oude pijpenkoppen verwijzen naar de voorvaderen en het verglijden van de tijd. Witte veren symboliseren de toekomstdromen van de vele passanten in de haven.

 

Twee geliefde uitkijkpunten in de haven markeerde ze met schoenen, landinwaars gericht een paar ‘hoge hakken’ en naar zee gericht een paar oude brogues, van oorsprong praktische buitenschoenen met gaatjes waardoor water gemakkelijk uit het schoeisel kon lopen. De schoenparen symboliseren de in de loop der tijd veranderde levensstijl op het havenschiereiland.

 

 

 

 

 

.

 


 

Gilly Rogers (196x)

 

website

 

 

 

 

 

 


 

Tynsmouth, North Shields,  New Castle Engeland

 

Foto’s:  september 2001

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld