Dorst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Still water door Nic Fiddian-Green, 2010

 

 

Elgin marbles

 

Fiddian-Green zag tijdens zijn opleiding aan de Chelsea School of Art in het British Museum het paard van Selene, een paardenhoofd onderdeel van de ‘Elgin marbles’ afkomstig van het Parthenon in Athene. Het maakte grote indruk en het paardenhoofd (in het algemeen, vaak niet gelijkend op het Griekse paard) werd het hoofdthema van zijn oeuvre. De kunstenaar: “I have absolutely no idea why that sculpture became so immediately important to me. But when I saw it as a student, that was it.”

 

 

 

Lady

 

Her en der in het Engelse landschap staan inmiddels paardenhoofden van Fiddian-Green. Het beeld bij Marble Arch, aan het begin van Oxford Street, werd oorspronkelijk gemaakt in opdracht van een Lady in 2005. Maar de beeldhouwer werd levensbedreigend ziek, hij kreeg leukemie. De opdrachtgeefster werd verteld dat het misschien beter was de opdracht aan iemand anders te geven, maar de Lady weigerde. Ze zou voor hem bidden en als hij beter was kon hij het werk afmaken was haar antwoord. Fiddian-Green werd beter en klaarde drie jaar later dan voor zijn ziekte was voorzien de opdracht.

 

Omdat de Lady plaatsingsvergunningen moest regelen, werd het beeld met de naam ‘Horse at water’ in 2009 tijdelijk bij Marble Arch in Londen neergezet. Het was een paardenhoofd van het ras Marwari met karakteristieke naar binnen krullende oorpunten. Toen het een jaar later naar het landgoed in Gloucestershire verhuisde, werd het in Londen erg gemist en daarom maakte Fiddian-Green in opdracht een plaatsvervangend hoofd met de naam ‘Still water’ (geen Marwari). Het was geďnspireerd op een van zijn eigen paarden George en dit 10 meter hoge beeld staat nu bij Marble Arch.

 

 

 

 

 

Buitenaards

 

Het lijkt alsof een hemelpaard zich uit het universum naar de aarde buigt om te drinken.

 

Duiven vinden het beeld een topper en laten er hun droppings achter. Oktober 2012 maakte de kunstenaar het persoonlijk schoon nadat hij zich in een kraan naar boven had laten tillen. Het poetsen wilde hij niet aan anderen overlaten. “I am humbled that so many people have written to me and that I am still able to uplift and inspire people as they pass by, rushing to work.”

 

 

 

 

 

 

 


 

Nic Fiddian-Green (1963)

 

www.nicfiddiangreen.com

 

 

 

 

 

 


 

Marble Arch, Londen

 

Foto’s: november 2013

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld