Eendje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rock on top of another rock door Fischli / Weiss, 2010 / 2013

 

Een enorme kei van graniet  balanceert op een tweede kei. De perceptie van het werk schommelt tussen stabiliteit en instabiliteit. constructie en deconstructie. Het werk staat vanaf maart 2013 een jaar lang bij de Serpentine Gallery in Kensington Gardens Londen, daarna gaat het blijvend naar Doha, Qatar. In Noorwegen staat langs de Nationale Toeristenroute een dergelijk werk uit 2010.

 

 

 

 

 

Markering

 

Peter Fischli: “In Norway and here, to put one rock on top of another rock in the wilderness is the first thing you do if you want to make a mark. When you walk and you want to find your way back... you make this mark. It is a very archaic, simple thing, but it is referencing the [Robert] Venturi duck*. We wanted to make something that forces you to stop your car and get out to take a photograph.”

 

Fischli: “It's kind of faking something that nature might have done.” en het werk is "a minimum gesture that has a maximum effect – you just need the crane."

 

*Venturi muntte de term "duck" voor een gebouw waarvan de architectuur onderschikt is aan de symbolische vorm. Hij refereerde daarbij aan ‘the big duck’, een gebouwtje in de vorm van een eend waar een winkel in gevestigd was voor de verkoop van eenden en eendeneieren.

 

 

 

 

 

Stabiel

 

Aan de Daily Mail verklaarde Fischli dat er niets tussen de stenen zit om ze aan elkaar vast te zetten maar ook dat aan de installatie geen risico vast zit. Ingenieurs hebben meegewerkt om er zeker van te zijn dat het werk stabiel is, maar zei hij tegen de Evening Standard: “'Especially from certain angles, it has this moment of doubts.”

 

Volgens Fischli was het moeilijkste onderdeel van het werk het vinden van de goede stenen. "You have in your mind an idea of what the right rocks would look like. But nature doesn't really care about your thoughts" zei hij in een praatje bij de onthulling.

 

 

 

 

 

 

De Serpentine Gallery over de keien uit de ijstijd: "Sourced in Wales and reminiscent of the many Neolithic monuments found throughout the British countryside, Fischli/Weiss's rocks are imbued with their unmistakeable wit and a serious sense of the absurd.” Ook de keien waarmee Stonehenge gebouwd is, kwamen uit Wales was de gedachte die uitgedragen werd.

 

Het kunstwerk refereert mede aan een serie foto’s, Equilibres/Quiet Afternoon, die het duo Peter Fischli & David Weiss in 1984 maakte. Daarop waren balancerende sculpturen te zien net voordat ze neer zouden storten.

 

 

 

 

 

 

 


 

Peter Fischli (1952)  en  David Weiss (1946-2012)

 

Wikipedia        

 

De Zwitsers Fischli en Weiss begonnen hun samenwerking in 1979. Ze zijn bekend geworden met transformaties van de alledaagse omgeving. Rock on top of another rock is hun eerste Britse opdracht voor de openbare ruimte en het laatste dat ze samen bedachten voor de dood van Weiss. Fischli zal nu verder de projecten uitvoeren die ze nog samen bedacht hadden.

 

 

 

 

 

 

 


 

Kensington Gardens, Londen

 

Foto’s: november 2013

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld