Tyne Anew

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tyne Anew door Mark Di Suvero, 1999

 

 

 

 

 

 

Rivieroever

 

Di Suvero maakte het werk specifiek voor de locatie, de riviermonding van de Tyne in North Shields bij Newcastle, hij had er drie jaar voor nodig. Hij bezocht vooraf de plek en was onder de indruk: “In the scheme of things I build these pieces so that people can have an expansion of their spirit .. You get to see certain sites and they are really glorious. This is one of them. It’s a worker’s site and it appeals to me because I live by a river, the East River in New York.”

 

Di Suvero maakte het kunstwerk in zijn atelier in New York, daarna werd het gedemonteerd en verscheept naar Engeland. In Newcaste werd het in drie dagen met behulp van twee grote kranen weer in elkaar gezet. Het bovenstuk wiegt in de wind. Het kunstwerk is een landmark in het havengebied.

 

 

 

 

 

Oranjerood

 

De verf die Di Duvero gebruikte voor het beeld heet ‘Redwood Orange’ en is door een locaal bedrijf speciaal gemaakt om het ruige kustklimaat te doorstaan. De kunstenaar is gefascineerd door de interactie van zijn sculpturen en de omgeving en kleur speelt daarbij een cruciale rol. Hij gebruikt vaak diep rood voor werk dat geplaatst wordt in een groene setting; voor Tyne Anew koos hij het fellere oranjerood vanwege de vaak grijze luchten in het noordoosten van Engeland. Di Suvero: “Colour in sculpture is like an emotion. I don’t just use any colour.”

 

 

 

 

 

 

Mark di Suvero: “This is a glorious site. It has the kind of space I revel in. With cranes and ships this is a true workers’ site! This backround moves, it is magnificent and the sculpture has a life against the background.”

 

 

 


 

Mark Di Suvero (VS, 1933)

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                            (Laatste foto: mei 2015)

 

 

 


 

River Tyne, North Shields, Newcastle,  Engeland

 

Foto’s:  september 2001

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld