Polderland

Garden of Love and Fire

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Polderland, Garden of Love and Fire door Daniel Libeskind, 1997

 

Een tuin met vijf basislijnen in het landschap: drie kanalen, een strip met aluminium wanden en een voetgangerspad met bruggetjes over de kanalen die het doorsnijdt.

 

 

 

                                             

 

                                                 googlemaps

 

 

 

Het ontwerp voor de tuin maakte Libeskind voor de tentoonstelling Fuente in de Nieuwe Kerk te Amsterdam (1991), een meditatietuin waar gedachten vorm krijgen in het landschap. De tentoonstelling was ter gelegenheid van de 400e sterftedag van Juan de la Cruz (1542-1591), een katholiek mysticus uit de zestiende eeuw voor wie de meditatie een stap is op weg naar vereniging met het hoogste.

Libeskind verwijst met de titel van het kunstwerk naar het gedicht ‘De levende vlam van de liefde’ van de Cruz. Het gedicht geeft uitdrukking aan de ziel die brandt van liefde voor God en verlangt naar een vereniging met God.

 

De kanalen wijzen in verschillende richtingen en verbinden zo denkbeeldig plaatsen met elkaar: Almere, Salamanca en Berlijn. Almere is de locatie van het kunstwerk, Salamanca de stad waar de Cruz leefde en Berlijn de toenmalige woonplaats van Libeskind. De abstracte verbinding met Berlijn en Salamanca weekt Almere los van de polder: Almere is hier een Europese plek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De muur van aluminium platen lijkt een labyrint. Er zijn openingen tussen de platen en achter de platen staan weer andere platen. Soms is er tussendoor te lopen, andere ingangen lopen dood. Het labyrint als metafoor voor het leven.

 

Een gang door het kunstwerk is bedoeld als een spirituele route op weg naar verlichting en eenwording.

 

 

 

 


 

Daniel Libeskind (Polen - VS, 1946)

 

De architect is bekend van het Joods Museum in Berlijn en van de nieuwbouw op de plek van het verwoeste WTC in New York.

 

Libeskind in Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 


 

Almere, Pampushout

 

Foto’s: juli 2008

 

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

LandArt in Nederland