Zomeren op de Buitenplaats

 

 

Follies op Landgoed Beeckestijn

 

zomer 2014

 

 

 

 

 

Tuinversiersels

 

Het landgoed Beeckestijn is ontstaan uit een 17e eeuwse hofstede. Verbouwingen en uitbreidingen in de 17e en 18e eeuw gaven het pand het huidige aanzien. De buitenplaats diende als zomerverblijf. Eigenaar Jacob Boreel liet midden 18e eeuw het achterpark aanleggen door landarchitect J.G. Michael (1738-1800). Het was mode in die tijd romantische bouwsels in de tuin te zetten zoals een grot, toren of kasteelruïne. Ze hadden geen nut maar werden gezien als versierselen. Volgens een gravure die Michael van de tuinen maakte in 1772, had Beeckestijn drie van dergelijke tuinsieraden: een kluizenaarshut, een (schijn)kapel en een colonnade. Alleen de kapel is bewaard gebleven en geldt als het oudste neogotische bouwwerkje van Nederland.

 

 

 

 

 

Dwaasheid

 

Een nepbouwsel diende ter vermaak en kon ook een plek zijn om te reflecteren over de ‘waardevolle nutteloosheid’ van het menselijk bestaan. De naam van een wonderlijk bouwsel zonder functie is folly naar het Engelse woord voor dwaasheid. Om het oude gebruik te laten herleven kregen kunstenaars de opdracht voor de tuinen van Buitenplaats Beeckestijn een folly te maken.

 

 

 

 

 

 

 


 

Tentoonstelling ‘Zomeren op de Buitenplaats’, een expositie van ‘Follies’ op Landgoed Beeckestijn, Velsen-Zuid, zomer 2014

 

Foto’s: augustus 2014

 

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Follies