Baadster

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrouw die haar rug wast met een spons door Edgar Degas, gemodelleerd ca 1888–92; gegoten 1919–21 

 

 

 

 

 

 

Beeldhouwer

 

Degas was een bekend impressionistisch schilder, maar omdat in zijn latere leven zijn gezichtsvermogen steeds minder werd, pakte hij beeldhouwen op. Iconisch is zijn zelfverzekerde veertien-jarige ballerina met tutu. Het wassen beeldje dateert van ca 1880 en is de enige sculptuur die tijdens zijn leven tentoongesteld werd. Rond 1910 werd hij vrijwel blind en stopte met werken.

 

Na zijn dood in 1917 troffen de nabestaanden in zijn atelier ongeveer 150 beeldjes van naakten, paarden en danseressen aan, de meesten van was, sommigen van klei of plastiline. Tachtig beelden werden genummerd bij de inventarisatie, de andere zeventig waren dat kennelijk vanwege de staat niet waard. Bronsgieter Hébrard werd geraadpleegd en hij concludeerde dat de meeste van de genummerde beelden in brons gegoten konden worden; in de periode 1919-1932 goot hij 73 (ook wordt een aantal van 64 genoemd) van de beeldjes in oplagen.

 

 

 

       

 

        Pasteltekening: Vrouw die haar rug wast met een spons door Edgar Degas ca 1888-92.

                                                                                    Het vervaardigen van Degas’ beelden in de bronsgieterij van Hébrard, ca. 1920.

 

 

 

 

 

Schoon

 

Naast een passie voor paarden en een liefde voor danseressen had Degas een obsessie voor badende vrouwen: hij gaf de dames weer in een teil of badkuip, er zojuist in- of uitstappend of staande naast de badvoorziening. De vrouwen wassen, drogen of kammen zich in het in verf, houtskool, krijt, was of brons gestolde moment.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Edgar Degas (Fr, 1834-1917)

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 


 

Museum de Fundatie, Zwolle

 

Foto’s: februari 2015

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in Museum de Fundatie