Strijder

 

 

 

 

 

 

 

 

Tête de guerrier door Germaine Richier, 1955

 

 

                                          

                                          

                                              De Tijd, 2 november 1963

 

 

In 2002 is een andere gieting geveild door Christie’s. Volgens de beschrijving zou het beeld bedacht (conceived) zijn in 1945, nog een andere gieting werd al beschreven in Les Cahiers d'Art, Paris, Juni 1953.

 

 

 

 

 

 

Verscheurde mensen

 

Bij het overlijden van Richier in 1959 kopte de Tijd: ´Frankrijk verliest in haar een groot kunstenares´. Het artikel vervolgde met: “Vele kunstenaars en kunstminnenden zullen getroffen zijn door het bericht van de dood van Germaine Richier, de wonderlijke beeldhouwster die op zulk een aangrijpende wijze de gruwelen van de oorlog heeft weergegeven. Het is geen wonder dat zij pas na de bevrijding grote bekendheid en later grote roem verwierf met de verscheurde mensen, de angstaanjagende insektachtige wezens, de brute krachtfiguren als uit modder gemodelleerd.”

 

 

 

 

 

 

Gaten

 

Richier heeft in de jaren vijftig een serie guerriers gemaakt als reactie op de Tweede Wereldoorlog. In het boek ‘Germaine Richier: un art entre deux mondes’ uit 2006 schreef Valérie Da Costa dat het model Lyrot model stond voor de kop en dat de kop een verbazingwekkende gelijkenis toont met het portret van Franz Hellens (ca 1955-56) door Richier.

 

Hellens schreef aan Richier dat hij een brief had gekregen van iemand die vroeg wat het gat in de wang betekende, of het misschien een fout van de gieter was? Hellens was zelf ook verbaasd over de gaten ter grootte van een muntstuk in de rechterwang van het beeld. De reactie van Richer: “Un simple ouverture, un dégagement dans l’annexe de silence où vous vous réfugiez et semblez étouffer. Vous n’êtes pas bavard.” ‘Tête de guerrier’ heeft eveneens openingen in de rechterwang en lijkt een ingeslagen schedel te hebben.

 

 

 


 

Germaine Richier (1902-1959)

 

Wikipedia

 

 

 

                                            achtergrond: La guerre japonaise door Jan Cremer, 1960

 

 

 


 

Museum de Fundatie, Zwolle

 

Foto’s: december 2015 en februari 2017

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in Museum de Fundatie